Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekvartett spelar för Musikhjälpen och kampen mot klimatkatastrofer

/
  • Mattias Ericsson & Flee kommer att spela på CC-puben på torsdagskvällen – för Musikhjälpen och kampen mot klimatkatastrofer. Från vänster: Per Frid, trummor, Mattias Ericsson, sång och gitarr, Oskar Bergqvist, bas, och Jakob Lagerberg, gitarr.

Musikhjälpens glasbur i Linköping har tagit emot de första gästerna.
På torsdag väntar ett helt nytt inslag i programmet – då lokala musiker från hela landet får chansen att bidra live.
Gävlebandet Mattias Ericsson & Flee nappade på möjligheten direkt.
– Det känns naturligt för oss att delta i ett sånt här evenemang, säger Mattias Ericsson.

Annons

LÄS MER: Tre Gävleprofiler gästar Musikhjälpen

På söndagseftermiddagen gick startskottet för årets upplaga av Musikhjälpen. Under 150 timmar fram till lördagen den 19 december direktsänder programledartrion Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor radio och tv från glasburen på Stora torget i Linköping.

Zara Larsson var först ut av artisterna och i år uppmärksammar programmet konsekvenserna av klimatrelaterade katastrofer och pengar samlas in till ­förebyggande insatser.

Nytt för i år är idén "Vi spelar för Musikhjälpen" där programmet satsar på att skapa Sveriges största livekonsert med hjälp av lokala artister runt om i landet.

"Från klockan 18 och framåt den 17 december hoppas vi att hela Sverige #spelarförMH15. Oavsett om du tänker köra en spelning på en klubb, på en fritidsgård, i en lokal i huset där du bor eller som gatumusikant så är du med och skapar en livekväll som gör skillnad", skrev Musikhjälpens producent Anna Bylund i ett pressmeddelande i slutet på oktober.

LÄS OCKSÅ: "Musikhjälpen" skapar masskonsert

Om fyra dagar är det dags och från Gävle kommer Mattias Ericsson & Flee, som levererar lättsmält pop och rock på svenska, kliva upp på CC-pubens scen. Det är fri entré som gäller, men publiken kommer att uppmanas att skänka valfri summa till en digital insamlingsbössa.

– Det är främst större artister som får komma till glasburen och därför är det jättekul att lokala förmågor nu får bidra med sin musik och samtidigt hjälpa till, säger sångaren och gitarristen Mattias Ericsson.

– Hittills har vi fått in 200 kronor och jag hoppas att vi kommer att få in så mycket det bara går. Vi är glada för allt som folk vill bidra med.

Ni tog snabbt beslutet att ni tänker spela den där kvällen?

– Ja, vi bestämde oss direkt när vi fick höra talas om det här. Våra texter handlar mycket om människor i utsatthet och som har det kämpigt. Därför känns det naturligt för oss att delta i ett sånt här evenemang. För oss känns CC-puben som det självklara stället att spela på, så vi vände oss dit. Jag tycker samtidigt det är fantastiskt att man inte måste spela på en pub, utan även kan bidra med en spelning på gatan.

Hur länge kommer ni att spela?

– Vi kör igång klockan 18 precis som alla runtom i landet och sedan tar vi ett break vid 19. Sedan kör vi en timme till mellan åtta och nio.

Vad säger du om årets tema?

– Att människor tvingas fly från sina hem och hus på grund av klimatet är ett problem som blir större och större, och jag tycker det är jättebra att man uppmärksammar det.

Av de artister, band och musiker som spelar för Musikhjälpen under den aktuella kvällen röstar publiken fram en vinnare som får uppträda i programmets glasbur lördagen den 19 december.

– Det är klart att det skulle vara jätteroligt, men det är inte den primära anledningen till att vi ställer upp på det här. Det här är för engagemangets skull och de människor som har det sämre än oss själva, säger Mattias Ericsson.

LÄS MER:

Det blir årets tema i Musikhjälpen

De leder årets Musikhjälpen

Musikhjälpen ska engagera igen

Mer läsning

Annons