Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekvinna med artros får inte sin medicin rabatterad

”Varför får jag inte min medicin rabatterad när andra får det?”

Det undrar en kvinna i Gävle i ett brev till socialminister Göran Hägglund.

Hon är upprörd över att patienter numera själva får står för hela kostnaden för vissa läkemedel mot artros.

Annons

Kvinnan som har den reumatiska ledsjukdomen artros i ett knä har fått injektioner med hyaluronsyra. Det har haft så bra effekt att hon kunnat minska på övriga smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.

Ingen bevisad effekt

Men sedan i somras så subventioneras inte längre läkemedlet av staten. Tand- och läkemedelsförmånsverket anser inte att medicinen har tillräcklig bevisad effekt för att den ska kunna rabatteras med skattepengar. Det innebär att patienterna själva får stå för hela kostnaden.

Och det upprör Gävlekvinnan som nu skrivit till bland annat socialministern Göran Hägglund. Hon vill veta varför hon som pensionär inte kan få medicin, som uppenbart hjälper hennes sjuka knä, när andra får sina läkemedel betalda. Hon jämför bland annat med rökare och överviktiga – som hon anser själva orsakat sina problem – och undrar varför de får hjälp men inte hon.

Går att göra undantag

Det finns dock en liten möjlighet att få medicinerna betalda även om de inte ingår i läkemedelsförmånen. Om enskilda patienter har nytta av den kan landstinget välja att stå för kostnaden.

– Jag tycker att hon ska ta upp frågan med sin läkare. Det är läkaren som med sin chef kan besluta att göra ett undantag, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare och läkemedelskommitténs ordförande i landstinget Gävleborg.

Mer läsning

Annons