Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlelärare presenterar sin forskning på Harvard

/
  • TREVLIG JULKLAPP. Några dagar före julafton fick Thomas Nygren, till vardags lärare på Vasaskolan, veta att han valts ut som en av tolv forskare från hela världen till en konferens på Harvarduniversitetet i USA.

Bara tolv personer i hela världen får visa upp sin forskning på Harvards årliga konferens i internationell historia.

En av dem är Thomas Nygren, lektor på Vasaskolan.

– En mycket trevlig tidig julklapp, tycker han.

Annons

I mars möts forskareliten inom internationell historia på Harvarduniversitetet i USA för en stor konferens. Och en av de fåtalet internationella forskare som får chansen att presentera sig där är Thomas Nygren.

Internationell historia

– Det är jättekul. Jag fattade själv inte att det var så stort, förrän reaktionerna kom från universitetet här. Det är väldigt ovanligt att forskare utanför USA får vara med och vi är de första svenskarna på tio år. Det känns väldigt speciellt.

Konferensen handlar om internationell historia där det finns oenigheter, till exempel konflikter.

Kommer kritiseras

Thomas Nygren och hans kollega Henrik Åström Elmersjö deltar i ett forskningsprojekt vid Umeå Universitet där de bland annat sysslar med historieundervisning och hur den förändrades efter första världskriget. Det är de resultaten man nu får presentera.

På konferensen kommer professorer från Harvard att läsa deras forskning och ge kritik. De får också chansen att vara med i ett seminarium tillsammans med de övriga deltagarna.

– Det känns roligt att man kan sitta på lilla Vasaskolan i Gävle och producera saker som de tycker är så viktiga. En mycket trevlig tidig julklapp, säger Thomas Nygren.

Mer läsning

Annons