Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlelärare protesterar mot bonussystem

Gävle kommun har ansökt om att delta i försöket med sfi-bonus. Bonusen innebär att invandrare som lär sig svenska snabbt ska kunna få 12 000 kronor. Men lärare i svenska för invandrare inom vuxenutbildningen i Gävle är kritiska.

Annons

Det var i mars i år som regeringen fattade beslut om att genomföra försöket. Intresserade kommuner har anmält sig, däribland, Gävle, och 15 av dem ska väljas ut.

Lärarna i Gävle tycker att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska tacka nej om kommunen blir en av de utvalda. De är mycket kritiska till bonusmodellen. ”Förslaget uppvisar en människosyn som vi omöjligen kan ställa oss bakom. Våra studenter lyfts fram som lata och omotiverade att lära sig nya språk”, skriver de i ett brev till bland andra nämndens ordförande Peter Hasch (S).

Lärarna hävdar att de inte blivit tillfrågade om sina synpunkter på medverkan i försöket och tycker att det finns en stor okunskap om inlärning, både i förslaget och hos nämnden.

De påpekar också att alla inte får lika hög bonus, något som diskriminerar invandrare med sämre förutsättningar. ”Om du är lågutbildad och kanske rent av analfabet är din prestation värd 6 000 kronor men om du är högutbildad och dessutom redan behärskar till exempel engelska – ja, då är din prestation värd det dubbla”.

Författarna till brevet är dessutom oroliga för att bonusen kommer att spå på främlingsfientligheten. ”Många kommer de röster att vara som ifrågasätter varför inte svenskfödda studenter får någon bonus”, skriver de.

Mer läsning

Annons