Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepar misstänksför nya dopningsbrott

Så sent som i januari dömdes den 51-årige Gävlebon till fängelse för att ha sålt dopningsmedel för miljonbelopp.
Nu har han och hans sambo åter häktats misstänkta för grovt dopningsbrott.

Annons

51-åringen misstänks ha varit centralfigur i en stor dopningshärva som nystades upp förra hösten. Han ska under flera år ha sålt dopningsmedel för flera miljoner kronor, dels via webbsajter på internet dels direkt till personer i Gävletrakten.

I januari i år dömdes han också till 2,5 års fängelse för grovt dopningsbrott och hans 45-åriga sambo till ett års fängelse för medhjälp. Men domen har överklagats både av dem och åklagaren och i väntan på ny rättegång har de varit på fri fot.

Men nu har de alltså åter gripits och häktats.

I maj gjordes nämligen ett nytt stort beslag av dopningsmedel i ett förråd i anslutning till ett gym i Gävle. Det handlar främst om anabola androgena steroider och tillväxthormon.

En 34-årig man med kopplingar till gymmet greps och häktades. Och nu har spåret lett vidare till Gävleparet. Polis och åklagare misstänker alltså att de trots den fällande domen i början av året fortsatt den olagliga hanteringen och försäljningen av dopningspreparat.

– Vi kan knyta dem till det beslag vi har gjort, säger åklagaren Peter Olofsson.

Brottet rubriceras som grovt dopningsbrott vilket innebär att det rör sig om minst 50 000 enheter dopningsmedel. En enhet motsvarar en så kallad ryssfemma eller fem milligram aktiv substans.

Åklagaren vill inte säga hur stora mängder som man har beslagtagit i det nu aktuella fallet men konstaterar att gränsen för grovt brott överskridits med råge.

– Det handlar om betydligt mer än så. Det här är stort även sett ur ett riksperspektiv, säger Peter Olofsson.

Redan i den förra utredningen mot Gävleparet var den 34-årige mannen intressant, men då fanns det ingen hållbar bevisning mot honom.

I och med det beslag som nu gjorts hamnar saken i ett annat läge. Han kan kopplas till förrådet.

Man tror också att det i praktiken har varit han som har drivit gymmet även fast det är en annan person som står som ägare.

Åtal ska vara väckt senast 17 juli.

Mer läsning

Annons