Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolisen granskas efter knarkmisstankarna

Den misstänkta medbrottslingen har släppts fri, men polischefens sambo sitter fortfarande häktad på Åland. Samtidigt har Riks­polisstyrelsen inlett en brottsutredning mot polismyndigheten i Gävleborg.

Annons

– Vi måste undersöka om allt har gått rätt till, säger kommissarie Jan Friberg, samordnare på Rikspolisstyrelsens internutredning.

Att den höga polischefens sambo åkte fast, misstänkt för grovt narkotikabrott på Åland, väckte starka känslor och upprörda frågor bland Gävleborgs poliser. Att sambon var en tidigare kriminell person var väl känt. Enligt uppgift hade det också kommit rapporter till polisledningen om fortsatta misstankar mot honom.

Hur kunde hon i det läget sitta kvar på sin höga chefspost? Vad visste hon om sambons kriminalitet? är frågor som ställs.

Att det dröjde flera dagar innan husrannsakan gjordes i deras hem och i sambons båt, har också ifrågasatts, liksom att hon har kunnat undgå att sättas upp som misstänkt i utredningen, trots att polisen gjorde fynd i hemmet som har med brottsutredningen att göra.

Polischefen är själv inte delgiven misstanke om något brott. Just nu är hon på flera veckors semester utomlands.

Polisens interna utredningar mot brottsmisstänkta är sedan förra året samordnade till en riksomfattande enhet direkt under Rikspolisstyrelsen. Där inledde man omgående en förundersökning om hur polisen i Gävleborg hanterat polischefen och hennes sambo.

– Vi gjorde det på eget initiativ. Vi vill försäkra oss om att allt har gått rätt till, säger Jan Friberg.

Om polischefen och hennes sambo på något sätt har särbehandlats i förhållande till personer i andra liknande brottsutredningar skulle brottsrubriceringen kunna handla om tjänstefel.

Enligt uppgift har det även kommit in andra polisanmälningar om Gävleborgspolisens agerande.

Mer läsning

Annons