Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitiker riktar kritik mot ministern

Socialdemokraterna är upprörda över socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrssons uttalande under sitt besök i Gävle på måndagen.

– Hon är sällsynt dåligt påläst om hur kommunens ekonomi fungerar, säger Anéa Elfving (S), tidigare ordförande i tekniska nämnden.

Annons

Det är Christina Husmark Perssons uttalande om renoveringen av Stortorget som har retat upp Anéa Elfving (S), ordförande i Gävle kommuns tekniska nämnd när beslutet fattades. Ministern använde torget som argument för att avfärda flera kommuners önskan om mer stöd från staten med orden:

"En kommun kan inte skrika efter mer pengar från staten om man lägger 75 miljoner på ett nytt torg."

– Hon är sällsynt dåligt påläst om hon inte förstår att investeringen i torget inte konkurrerar med verksamheterna i vård, skola och omsorg, säger Anéa Elfving.

Hon påpekar att man måste skilja mellan investerings- och driftskostnader och menar att en utebliven renovering av torget i stället hade hotat att konkurrera med kommunens andra verksamheter. Anledningen är att torgets uppvärmningssystem var så gammalt och trasigt att kommunen riskerade att få ökade driftskostnader för snöröjning och lagning av hål i beläggningen.

– Torget är en gigantisk investering, men den kommer att löna sig. Det är viktigt att vi har torget som en attraktiv handelsplats och konkurrent till ställen som Valbo och Hemlingby, säger Anéa Elfving.

Mer läsning

Annons