Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleprofilen Storveta ger namn åt nyanlagd park

/
  • VÄLKÄND. Anna-Lisa ”Storveta” Hillbom var legendarisk för sin enorma kunskap. Nu får Gävlekvinnan och bibliotekarien en park intill Gamla Gefle uppkallad efter sig.
  • UPPKALLAD EFTER GÄVLEPROFIL. Här längs Södra Rådmansgatan, intill Gamla Gefle, mellan Stadsbiblioteket och Snusmajas tomt, ligger en liten nyanlagd park som har fått namnet Storvetas park, uppkallad efter Anna-Lisa ”Storveta” Hillbom. Foto: Lars Halvarsson

Gävleprofilen Storveta hedras med att få en liten park uppkallad efter sig.

Annons

Anna-Lisa ”Storveta” Hillbom är känd för många Gävlebor som en mycket kunnig bibliotekarie som medverkade frågesporter i tv som Minnesmästarna och Kvitt eller dubbelt på 70-talet.

Efter pensionen utförde ett gediget arbete med att förteckna litteratur om Gästrikland och Hälsingland i en bibliografi och blev för det hedersdoktor vid Umeå universitet. Storveta dog 2003, 90 år gammal.

– Det är kul att Gävle får en plats som heter Storveta, efter denna fantastiska bibliotekarie och det är kul för det är inte så många platser namngivna efter en kvinna, säger Elisabet Jonsson, bygg- och miljöchef i Gävle.

Tidigare lekplats

Storvetas park ligger mellan Vagnmakargatan och Södra Rådmansgatan, intill Gamla Gefle ett kvarter nedanför vandrarhemmet. På platsen låg tidigare en liten lekplats som nu har gjorts om till en liten park.

Mer läsning

Annons