Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlerevisor varnas för brister i redovisning

En revisor från Gävle varnas för att ha godkänt en tvivelaktig redovisning för en restaurang med stora brister i kassarutinerna.
I andra fall har det saknats dokumentation eller underlag som stöder företagens räkenskaper.

Annons

Den statliga myndigheten Revisorsnämnden granskar regelbundet revisorer med många uppdrag.

– Vi tittar på de mest aktiva och han hade 328 aktiva revisorsuppdrag. Det är väldigt många och det har visat sig i andra ärenden att då hinner man inte gå på djupet, säger Inger Blomberg, chefsrevisor på Revisorsnämnden.

Uppgifter saknades

Av de fyra räkenskaper som har granskats fann nämnden brister i dokumentationen i tre av bolagen som Gävlerevisorn skötte redovisning åt.

Det saknades till exempel uppgifter om granskningen av lagret i ett förpacknings-lager och i redovisningen av ett bilbolag finns stora brister som revisorn ändå låter passera utan anmärkning.

Löner direkt ur kassan

Men värst är redovisningen från en restaurang som har enskilda dagskassor på 349 000 kronor och så stora brister i kassarutinerna att det inte gick att säga att allt slogs in på kassan.

En medarbetare vittnade om att löner betalades direkt ur kassan, utan att lönespecifikationer skrevs på. Revisorsnämnden anser att Gävlerevisorn i det fallet allvarligt åsidosatt sina skyldigheter som revisor.

– Om man har problem-klienter som det här restaurangbolaget och ser brister måste man undersöka dem. Min bedömning är att det är en seriös och duktig revisor men att han inte har haft tid, men man ska inte ta på sig mer än man hinner, säger Inger Blomberg.

En varning är mellanläget för disciplinära åtgärder, starkare än en erinran men mildare än ett upphävande av revisorns auktorisering.

Mer läsning

Annons