Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles första privatdetektiv

/
  • I Sveriges största städer är det vanligt med privatspanare och detektivbyråer. Nu har Gävle fått sin första privatdeckare. ”Magnus” ligger bakom byrån Night Eyes.
  • Klockan som både kan ta upp ljud och fotografera är ett av hans arbetsverktyg.

Misstänker du att din partner är otrogen? Vill du veta? Nu kan du anlita Gävles förste privatdetektiv.

Annons

Vi träffas i hans välstädade lägenhet i Gävles utkanter. Vi kan kalla honom Magnus. Hela poängen med att vara privatdetektiv är ju att förbli osynlig, att vara inkognito. Inte ens alla i hans närhet vet om att han inlett en ny sysselsättning.

Ännu så länge ett extrajobb och så torde det förbli även om han tror att det finns en marknad.

Idén uppstod när han kring millennieskiftet bodde utomlands under några år och kom i kontakt med en privatdetektiv.

– Vi blev kompisar och jag fick följa med honom på uppdrag. Vid två tillfällen fick jag vara med när otrohetsaffärer avslöjades, första gången på ett hotell och andra gången utanför en arbetsplats, berättar Magnus.

Förra sommaren började hans egen detektivbyrå konkretiseras. Först med en hemsida och sedan i våras i ett bolag. En nyregistrering av ett befintligt bolag som han tidigare drivit. Magnus har under många år jobbat inom restaurangbranschen i Gävle och sysslar nu med transporter. Han har sett och hört mycket under åren och vet att otrohetsaffärer inte direkt är ovanliga.

Det krävs ingen utbildning, ingen certifiering, ­däremot måste man vara noga med diskretion och att hålla sig ifrån allt som kan vara olagligt. I sådana fall handlar det om att informera polis.

– Det jag främst lärde mig av min kompis var att avfärda klienterna. De måste verkligen vilja veta sanningen och vara beredda på det obehag som kan följa med avslöjanden.

Han kan också tänka sig att rikta sin verksamhet mot företag som har interna problem. Som tillfälligt praktikanställd kan han känna av klimatet och lyssna av vad som är fel och överlämna informationen till sin uppdragsgivare.

Tack vare sin lokalkännedom är det i första hand Gävle och Gästrikland som han vill arbeta i. Olika typer av kameror är hans verktyg. Han har också skaffat mjukvara som kan återställa raderad information i mobiltelefoner. Magnus visar sin klocka som förutom sin vanliga funktion även kan ta upp ljud och bilder. Alla andra former av avlyssning är annars inte tillåtna.

– All information överlämnas till klienten och sedan raderar jag allt. Sekretess är väldigt viktigt, säger Magnus.

Nu inväntar han sitt första uppdrag. Han är van att jobba på helger och sena kvällar och ser fram emot att börja spana. Detektivbyrån heter passande nog också Night Eyes.

– Jag ser det som en kul grej, men med mycket allvar i.

Mer läsning

Annons