Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles historia skyltas upp

/

Vill du lära dig mer om Gävles historia? Då kan du hålla utkik efter de skyltar som sätts upp vid stadens kulturhistoriskt intressanta platser. På fredagen invigdes skylten om Stortorget och pylonerna.

Annons

Gasklockorna var 2009 först ut i skyltprojektet "Skylta Gävles kulturhistoria!". Efter detta har Storvetas park bakom Stadsbiblioteket skyltats i våras och på fredagen var det alltså Stortorgets tur.

Skylten, som sitter framför Filmstaden, berättar om Stortorgets historia och exempelvis på vilken plats den stora stadsbranden 1869 började. Det finns även en detaljerad beskrivning av vad pylonernas motiv föreställer.

Texten har skrivits av Carl Bergström på Konstcentrum och Ulrika Olsson på Länsmuseet.

– Jag tror att det är många Gävlebor som inte sedan tidigare känner till det som står, men skyltarna är även till för hitresta, säger Carl Bergström.

Näst på tur att få informationsskyltar är Sätra, våren 2011, och sedan ska hela Å-rummet, från Gustavsbro till Länsmuseet skyltas upp.

Skyltprojektet är ett samarbete mellan olika förvaltningar inom Gävle kommun, Konstcentrum, Stadsarkivet och Länsmuseet Gävleborg. Tanken är att informationen från alla skyltar om några år kan samlas i en bok och att skylttexterna med översättningar, bilder och ljudfiler ska finnas tillgängliga på webben.

Idén om informationsskyltar på pylonerna kom från början från folkpartisten Lena Ödeen, som lade fram förslaget som en motion till kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons