Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles krogar under uppsikt

/
  • FÖRBJUDET NÖJE. Krogarna i Gävle sköter sig relativt bra, trots stökiga onsdagskvällar. Men i fontänen vid Tant Grön hällde någon i en flaska schampo i onsdags. ”Barnen tyckte ju att det var roligt med allt skum. Men det är en bökig och kostsam procedur att tömma och göra rent fontänen. Det är inte tillåtet att göra så”, säger Torsten Sörell, miljöinspektör.

Kommunens inspektörer håller koll på Gävles uteserveringar. Trots att det kan vara stökigt på sommarkvällarna, menar de att krogarna håller sig lugna.

Annons

– De sköter sig väldigt bra ur vårt perspektiv, säger miljöinspektör Torsten Sörell.

Tack vare Sommarkväll var det mycket folk i rörelse mellan barer och uteserveringar i onsdags kväll. Torsten Sörell, som kollar buller och matos, var en vända på stan tillsammans med alkoholhandläggaren Margitta Fröberg, som kollar att reglerna för serveringstillståndet följs.

Tant Grön var ett av stoppen.

– Där hade ett bord hamnat strax utanför serveringsgränsen. Det rörde sig snarare om ett missförstånd, det är inte lätt att se var gränserna går på en grusplan, säger Torsten Sörell.

I övrigt handlade tillsägelserna mot uteserveringarna mest om ljudnivåer. Där grannar hade klagat på musiken gick Torsten Sörell upp i en lägenhet för att mäta bullret.

– Vi bad några krogar att sänka volymen, men bara lite grann. Gränsen går där musiken överröstar trafikljudet, säger han.

Torsten Sörell gör stickprover på utelivet. Alkoholhandläggaren Margitta Fröberg gör kontroller då och då, men kan inte säga hur ofta.

– Ibland går jag till exempel en runda efter jobbet för att se hur det ser ut, säger hon.

Hon eller någon annan inspektör kollar så att det inte är för stökigt efter stängning vid en krog, och så att det finns mat.

– En restaurang måste tillhandahålla mat för att få ha serveringstillstånd, säger Margitta Fröberg.

Ibland görs kontroller på initiativ av socialtjänsten, ibland görs de efter att det kommit in något klagomål.

Var eller när inspektörerna dyker upp nästa gång vill de inte avslöja.

Mer läsning

Annons