Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nya socialchef inte rädd för sparbeting

Gävles nya socialchef räds inte fortsatta sparbeting.
– Jag är van vid att jobba med krympande resurser. Det går att göra mycket med nya lösningar och samarbeten, säger Christine Hemborg, 57, som tar över socialtjänsten i Gävle 25 augusti.

Annons

Sedan några år tillbaka har hon varit chef för kriminalvårdens anstalter i Färingsö och Svartsjö i Stockholm.

Hon har också varit chef för flera arbetsförmedlingar och jobbat som dramapedagog.

Men största delen av sitt yrkesliv har hon ägnat åt socialtjänsten, framförallt i Västerås där hon under nästan 20 år var enhetschef och ansvarade för bland annat socialbidrag, flyktingärenden och missbruksvård.

– Jag är väldigt engagerad i sociala frågor. Det känns roligt att få jobba med det kommunala perspektivet igen.

Hon är medveten om att socialtjänsten i Gävle brottas med sparkrav. Hon vill dock inte kommentera de aktuella neddragningarna, som till exempel nedläggningen av Gävle Beroendecenter.

– Vi måste hitta nya sätt för att lösa saker. Jag har stor tilltro till samarbete mellan kommun och landsting. Kriminalvård och socialtjänst kan också samarbeta mer, säger Christine Hemborg.

– Man brukar säga att jag är engagerad, tydlig och kommunikativ. Jag sitter inte ensam i ett rum utan vill diskutera med de som har kunskaper i verksamheten. Men jag är också beslutsam och drivande och genomför saker.

Hon tror att hon som chef har nytta av erfarenheterna från olika delar av socialtjänsten liksom arbetsförmedlingen och kriminalvården.

Christine Hemborg tar över efter konsulten Torsten Sjöström som i februari ryckte in på halvtid sedan Örjan Ohlström slutat. Torsten Sjöström har under sitt inhopp fått 12 200 kronor per arbetsdag.

Enligt Maritha Johansson, v, ordförande i socialnämnden, var det Hemborgs gedigna kompetens som avgjorde.

– Det är stor chans att hon med nya friska ögon kan hitta bra samverkansformer, både internt och med andra, säger Maritha Johansson.

Mer läsning

Annons