Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles överskott: 238 miljoner

/
  • Kommunens ekonomichef Agne Lindberg, kommundirektör Göran Arnell och kommunalråd Carina Blank (S) presenterade kommunens bokslut för 2010. Minerna var glada på grund av överskottet på 238 miljoner, men man tvingades samtidigt konstatera att flera nämnder redovisade underskott.

(Ny version 4/2) 238 miljoner kronor i överskott. Det är Gävle kommuns ekonomiska resultat för 2010. Men flera av nämnderna går ändå med underskott.

Annons

Orsakerna är bland annat hårda vintrar och högt tryck på platser inom äldreomsorgen.
2010 blev det sjunde lyckade året i rad för Gävle kommunkoncern. 238 miljoner blev överskottet för kommunens nämnder och bolag tillsammans.

Den skattefinansierade delen gick 138 miljoner plus och bolagen gjorde en vinst på knappt 100 miljoner.
– Vi är stolta över att ha kunnat hålla fokus i en tuff tid. I högkonjunkturen 2006 var det frestande att satsa fullt ut. Att vi inte använd e för mycket resurser är vi glada för nu, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Räntor och värdepapper
De sparkrav som på grund av lågkonjunkturen lades fram för 2009 och 2010 har gjort att kommunen sparat omkring 200 miljoner kronor. Sett tillsammans med det statsbidrag på 92 miljoner man fick i somras, framstår inte överskottet lika stort längre.

Nämndernas överskott på 138 miljoner kommer, om man tittar närmare på den, främst från räntor och värdepapper och markförsäljning. Nämnderna, där den kommunala servicen äger rum, har sammanlagt ett underskott på 21 miljoner kronor.

Dyr vinter
Omvårdnadsnämnden är den enskilda nämnd som visar upp störst underskott, 31,1 miljoner kronor. Anledningen är det stora trycket på platser inom äldrevården som gjorde att kommunen var tvungen att inrätta kostsamma korttidsplatser.

En annan tung utgiftskälla har varit det hårda vädret 2010, med två smällkalla och snörika vintrar. Det har kostat uppskattningsvis 80–100 miljoner kronor extra för kommunen. Snöunderskotten är uppdelade på främst tekniska nämnden, Gavlefastigheter, Gavlegårdarna och kultur- och fritidsnämnden som alla har drabbats av ökade driftskostnader. Gavlegårdarnas sammanlagda överskott beror på en lönsam fastighetsförsäljning på Brynäs.

Tvingas elda med olja
Även vinstmaskinen Gävle Energis något sämre resultat än beräknat har vädermässiga förklaringar. Det blev bara 91,8 miljoner plus, att jämföra med föregående år då vinsten översteg 100 miljoner. Anledningen stavas kyla. När temperaturen understiger 7 grader måste fjärrvärmeanläggningar eldas med olja, vilket är dyrare än biobränsle som används i normala fall.

Mer läsning

Annons