Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles politiker sa ja

/

Kommunfullmäktige i Gävle sa på måndagskvällen ja till att skicka in ansökan för att försöka bli Europas kulturhuvudstad 2014. 45 ledamöter röstade ja och 19 röstade nej. En ledamot avstod.

Annons

Debatten i kommunfullmäktige blev lång. Först efter fyra och en halv timmes debatt, med en paus mitt i, gick fullmäktige till beslut strax efter halv nio på kvällen.

Debatten handlade om allt från innehållet i ansökan till kommunens ekonomi, resursskolorna och andra områden som en del ledamöter tyckte behöver pengarna bättre. Kostnaden på 100 miljoner för kommunen över sex år diskuterades.

- Jag håller inte för otroligt att kostnaderna blir högre, förklarade kommunalrådet Carina Blank, s,

Hon ansåg också att om det bara blir något jippobetonat och inget bestående då är det hela förfelat.

- Vi ska förfina det här. Vi gör det här tillsammans med gävleborna, vi gör det här tillsammans med intressenterna, tillsammans med experterna , sa Carina Blank som i ett av sina många inlägg talade för en utökad öppenhet i projektet.

De som talade emot att Gävle kommun ska skicka in sin ansökan betonade de många områden som de anser är eftersatta inom kommunen. Det gäller allt från väghållning till omsorg om äldre och barn.

Björn Frankson, moderaterna, poängterade, att det här är 100 miljoner som ännu inte finns, det är alltså inte pengar som man bara kan lägga på något annat. Men om de funnes så borde de användas till att till exempel läggas på att minska kommunens stora pensionsskuld.

"

I en kommentar till de den protestlista som tidigare under dagen lämnats in passade miljöpartiets Bodil Ceballos  på att förklara att de drygt 3 500 namn som lämnats in mot satsningen på kulturhuvudstadsåret inte var så mycket med tanke på kommunens invånarantal.

Den ledamot som avstod från att rösta var Karin Wiebe, moderaterna.

Mer läsning

Annons