Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles yngsta busschaufför har förverkligat sin dröm

/
  • DRÖMMEN BLEV SANN. 21-åriga Ida Wennman älskar att köra buss och hon stormtrivs med sitt nya jobb på Stadsbussarna i Gävle. ”Att köra lastbil hade kanske också varit kul, men jag är social och älskar att prata och skratta tillsammans med andra människor”, säger hon.
  • Dansade av lycka. Ida Wennman dansade och sjöng när hon för första gången skulle köra i stadstrafik.

Ida Wennman kallar sig gärna ”bussnörd”. 21 år gammal är hon den yngsta busschauffören i Gävles stadstrafik.
– Jag lever min dröm. Livet kan inte bli bättre, säger hon lyckligt.

Annons

För ett år sedan såg det dystert ut för Ida. Både hon och pojkvännen gick arbetslösa sedan länge och levde på socialbidrag. Idas dröm ända sedan barndomen var att bli busschaufför, men utan jobb hade hon inga möjligheter att ens få ihop till ett vanligt körkort.

– Det verkade riktigt hopplöst och drömmarna kändes evigheter bort, berättar Ida.

Men just när det såg som mörkast ut hände ”det magiska”, som Ida säger.

– Magnus fick jobb på Sohlbergs chark och jag fick tillsvidareanställning på en pizzeria. ”Nu kan jag bli busschaufför”, var det första jag tänkte.

Ida jobbade på pizzerian och började ta körlektioner så fort det gick.

– Jag tog dubbellektioner tre gånger i veckan och klarade proven på första försöket efter bara en och en halv månad.

Ida kände redan busschauffören Gert Lundström med många år i yrket. Hon hade åkt med honom på flera av hans turer och lärt sig varenda en av Gävles busslinjer.

– Folk undrade väl om jag var riktigt frisk när jag satt i timmar och åkte buss, men det var så kul att vara med och se allt! säger Ida entusiastiskt.

I somras kom beskedet att hon kommit in på Yrkesakademins bussförarutbildning och Ida grät av lycka. Hon började utbildningen 15 augusti och knappt två månader senare hade hon yrkeskompetensbeviset i handen.

Strax efteråt fick hon jobbet hon drömt om.

Ali Sadi, utbildare vid Stadsbussarna, är djupt imponerad av Ida som redan kunde det mesta på den obligatoriska introduktionskursen.

– Jag glömmer aldrig när hon skulle köra i stadstrafik första gången. Hon dansade och sjöng! berättar Ali.

– Det är verkligen jättekul att unga tjejer kommer in i yrket, speciellt när de visar ett så stort intresse. Ida har yrket i blodet och är glad och framåt. Hon kommer att gå långt.

Efter en veckas utbildning körde Ida ensam ut på sin första tur på Gävles gator. Under de drygt två veckor som hon jobbat har hon suttit många timmar bakom ratten, så många att hon nu tvingas till ett par dagars ledighet.

– Jag jobbar för fullt och det är fantastiskt roligt, säger Ida.

– Jag vet inte var min kärlek till bussar kommer ifrån, men det jag vet är att jag mår så himla bra nu.

Idas råd till andra unga, arbetslösa är att aldrig ge upp sin dröm.

– Tänk, jag gick från socialbidragstagare till utbildad yrkeschaufför på ett år. Nu är målet att bli tillsvidareanställd och jag är beredd att jobba hur mycket som helst för att nå dit.

Mer läsning

Annons