Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleskola kritiserasför mobbningsfall

Skolinspektionen kritiserar en Gävleskola för hanteringen av ett mobbningsfall.
Pojken, vars pappa gjort anmälan, utpekas själv av skolan som inblandad i flera konflikter och skulle erbjudas aggressionsterapi.

Annons

Anmälan kom in till Skolinspektionen i fjol höst. Enligt den har pojken varit utsatt för upprepade kränkningar.

Han har mått dåligt, varit ledsen och inte velat gå till skolan. Där har han mötts av fula ord, förolämpningar och utfrysning.

Pappan har uppgett att hans försök att prata med lärare och berörda föräldrar varit resultatlösa och att han därför gjorde en mobbningsanmälan till skolan.

Skolans personal hade däremot inte märkt av några kränkningar mot eleven.

Efter pappans anmälan om mobbning gjordes en utredning som visade att pojken varit inblandad i konflikter med andra elever sedan i ettan. Eleven ansågs ha svårt att hantera sin ilska och samarbeta med skolkamraterna. Skolan skriver att man jobbat med problemen och efter anmälan hållit möte med pojkens familj. Skolan konsulterade också socialtjänstens multikompetenta team, och det diskuterades möjlighet till aggressionsbearbetning.

Ett komplicerande faktum var att föräldrar till elever varit ovänner, och inblandade familjer tackade nej till ett möte på grund av den gamla konflikten dem emellan.

Skolinspektionen slår fast att skolan redan 2007 dokumenterat att den aktuella eleven inte mådde bra och tyckte att de andra barnen hackade på honom. Då borde skolan ha utrett hans situation, skriver myndigheten.

I stället tycks åtgärderna främst ha handlat om att eleven själv skulle ändra sitt beteende. Även om han varit upphov till konflikter fråntar inte detta skolan ansvar, anser Skolinspektionen.

Myndigheten tycker att skolans trygghetsplan är bristfällig och att det saknas tillräcklig dokumentation kring fallet. ”Gävle kommun kan därmed inte undgå kritik”.

Pojken i det aktuella fallet har nu bytt skola.

Mer läsning

Annons