Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle Dagblad hoppar av Luciatåget – "är inte emot människors lika värde"

/

Lions och Gefle Dagblads samarbete kring Gävle Lucia avslutas.
– Lions ifrågasatte att vi marknadsförde Lucia som ett arrangemang öppet för alla. Det är en fråga jag drivit för jag tycker att det är viktigt, Gefle Dagblad stöttar och driver arrangemang som är öppna för alla, säger Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Annons

Efter 25 år hoppar Gefle Dagblad av som medarrangör till Gävle Lucia. Anledningen att de och arrangörerna i Lions har olika syn på hur Luciatåget ska genomföras.

Bengtåke Johansson är ordförande i Lions Luciakommitté.

– Det är beklagligt, Lucia är en otroligt fin aktivitet för oss. Det här innebär att vi måste få fram en annan sponsor. GD har ju varit vår huvudsponsor.

Genom Gefle Dagblad har man kunnat rösta på de olika Luciakandidaterna. Men de senaste fem åren har antalet röster sjunkigt.

Det var också en av punkterna som togs upp vid ett planeringsmöte i förra veckan. Bengtåke Johansson uppfattade att alla parter var överrens efter mötet att de skulle ha ett nytt möte i mars för fortsatt dialog.

– Men bara ett par timmar senare får jag ett mail från Anna Gullberg där hon skriver "nu bryter vi samarbetet". Jag reagerade med bestörtning, Jag tycker att det är botten, att inte ens ge möjlighet till fortsatt dialog.

Men Anna Gullberg menar att hon blev anklagad för kontraktsbrott under samma möte.

– Jag har försökt driva ett förändringsarbete för att göra något annat av Lucia, med mindre fokus på skönhet och tävling. Men det blev tydligt på mötet att GD och Lions står långt ifrån varandra, säger Anna Gullberg.

Enligt Bengtåke Johansson handlar det om att Luciakören är en kör för sångarrangemang för de kvinnliga stämmorna alt och sopran.

– Vi i Lions är inte emot människors lika värde, säger Bengtåke Johansson.

En kör med både kvinnliga och manliga stämmor skulle behöva minst 20 personer, menar han. Lions Luciakör brukar vara hälften så stor.

– Vi måste skjutsa runt tjejerna till alla olika Luciaarrangemang i minibussar som sponsorer ställer upp med. Men en dubbelt så stor kör kräver dubbelt så många bussar.

Intresset för Luciatåget har minskat under åren.

– Gefle Dagblad vill vara med och arrangera sånt som läsarna engagerar sig i. Läsarna ser gärna på Luciatåg, men engagerar sig inte i röstningen. Då får man dra slutsatsen att det inte funkar längre, säger Anna Gullberg.

Bengtåke Johansson berättar att han och de andra i Lions ska diskutera hur de ska gå vidare på ett möte i veckan. Han är säker på att de kommer fortsätta driva Lucia som de alltid gjort.

– Det är klart att vi arrangerar Gävle Lucia även 2016!

Mer läsning

Annons