Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefleortens funderar på mejeriköp

/
  • STORAFFÄR PÅ GÅNG. Gefleortens vd Per Blomquist berättar att de fått ett affärserbjudande om att köpa Grådö mejeri i Dalarna tillsammans med Falköpings mejeri. Senast Gefleortens hade produktion utanför Gävle var med ysteriet i Skärplinge under tidigt 90-tal.

Kan ett till mejeri hjälpa Gefleortens att överleva i den allt tuffare konkurrensen? Tillsammans med Falköpings mejeri överväger de att köpa Grådö mejeri i Dalarna.

Annons

– Falköping vill ha en partner och har kommit med ett förslag till oss. Vi ska åka dit och titta. Sedan får vi se, säger Gefleortens vd Per Blomquist.

Gefleortens har i dag endast ett mejeri, i Gävle. Men i och med att Arla valt att ta bort den stödproduktion av mjölk åt nu uppköpta Milko som skett i Gävle så måste mejeriföreningen hitta nya sätt att tjäna pengar.

Ett sätt kan vara att köpa upp det som Konkurrensverket tvingat Arla att sälja för att de fick genomföra köpet av Milko.

Arbetarbladet har tidigare berättat om Gefleortens intresse av att köpa det storsäljande varumärket Bollnäsfil.

Men att köpa ett varumärke är en sak – ett helt mejeri något annat. Det är dessutom dubbelt så stort som mejeriet i Gävle.

Vid Grådö jobbar 150 anställda som Arla varslat om uppsägning i väntan på en eventuell försäljning.

– Där finns produktionslinjer för tillverkning av mjölk med lång hållbarhet samt fruktyoughurtslinjer som är intressanta. Men ett dilemma för en köpare är var mjölkråvaran ska tas i från. Bönderna omkring är medlemmar i Arla, säger Per Blomquist.

Mer läsning

Annons