Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gipset nästan slut på Gävle sjukhus

/
  • TRILLADE OMKULL. Vanligaste frakturen vid halkväder är handledsbrott. Något som Gerd Lindström råkat ut för. Hon får här vård av undersköterskorna Marie Hedlund och Lena Fröberg.
  • OTUR. Vid Kanalkiosken i Sandviken halkade Bengt Lövgren på tisdagsförmiddagen. Han måste eventuellt operera foten, men innan operationen vill han ha kaffe och smörgås.Marie Hedlund tittar till honom
  • LÅNG KÖ. Klockan 15 i går väntade sammanlagt 40 personer på vård vid akuten på Gävle sjukhus. De hade alla drabbats av halkan.
  • SLUT PÅ GIPS? Vårdenhetschef Mats Larsson blev nästan orolig över att gipset skulle ta slut.

Med vinterns första snö och halka kommer benbrotten. I tisdags eftermiddag väntade 40 personer på akuten vid Gävle sjukhus på att bli gipsade.

Annons

– Det kommer ta tid det här, säger vårdenhetschef Mats Larsson.

I väntrummet på akuten sitter 29 personer och väntar på att bli gipsade. De har råkat ut för vinterns första halka och brutit armen eller benet.

– Vi har ytterligare tio personer från vårdcentralerna som väntar på att komma hit, säger Mats Larsson, vårdenhetschef på akuten vid Gävle sjukhus.

En av dem är Åsa Christoffersson.

– Jag har troligen brutit foten. Jag pratade i mobiltelefon och kanade omkull, säger hon på väg in till akuten.

Hon halkade på en isfläck och fick den vänstra foten under kroppen.

– Jag föll helt handlöst på gatan. En man hjälpte mig upp och sedan blev jag skjutsad till sjukhuset, berättar hon.

Inne på avdelningen är det överfullt. Patienter ligger på sängar och väntar på att bli röntgade, gipsade eller få klartecken att åka hem. Det är kö till de tre gipsstationerna och personalen jobbar hårt.

– Jag hoppas allt gips räcker, men det är inte säkert. Vi har bra bemanning, flera ortopedläkare är på plats. Men jag är rädd för att om det håller det i sig måste vi ta in extra personal, säger Mats Larsson.

Han går runt med godis för att ge lite extra energi till läkarna och sjuksköterskorna. Även Mats Larsson har råkat illa ut under dagen.

– Det är typiskt. Första halkovädret. Jag stod på näsan hemma i Hedesunda. Det är snön som lägger sig på en isyta som man inte ser.

I går vid 15-tiden trodde han att kvällen skulle bli lång. Flera patienter väntade på operation. Den vanligaste frakturen vid halkor är handledsbrott. Gerd Lindström har en uppsvullen handled och är nästa på tur till gipsmaskinen.

– Jag var på väg till gymnastiken. Varning för Drejargatan, där är det halt, säger hon.

Men inga allvarliga skador på grund av snöovädret har rapporterats. Trots besvärligt väglag med lössnö på praktiskt taget alla vägar i Gästrikland och Norduppland hade mycket få olyckor inträffat enligt Vägverket. Dock har det skett ett antal avåkningar.

 

 

 

Mer läsning

Annons