Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömde söka bygglov - får böta

/
  • Huset på Tegnervägen i Villastaden. När kommunen började utreda ärendet visade det sig att husägaren rivit det gamla garaget utan att söka rivningslov och bytt fönster på huvudbyggnaden och byggt om verandan utan att söka bygglov. Han hade även byggt ett nytt garage, men det sökte han och beviljades bygglov för.

En husägare i Villastaden får böta 20 000 kronor för att han glömde söka bygglov och rivningslov när han gjorde ändringar på sitt hus.
– Vi har medvetet lagt oss på en låg nivå eftersom han har ansträngt sig för att reparera skadorna i efterhand, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Annons

I slutet av förra året kom det in anonyma tips till kommunen att ett hus på Tegnérvägen i Villastaden byggdes om med nya fönster som inte passade in i byggnadens stil.

Huset byggdes 1904 i nationalromantisk stil och ritades av arkitekten Carl Westman. Det ingår i det område i Gävle som är av riksintresse för kulturmiljön.

Rev garage och bytte fönster

När kommunen började utreda ärendet visade det sig att husägaren rivit det gamla garaget utan att söka rivningslov och bytt fönster på huvudbyggnaden och byggt om verandan utan att söka bygglov. Han hade även byggt ett nytt garage, men det sökte han och beviljades bygglov för.

Under våren har kommunantikvarien Lena Boox fört en dialog med villaägaren, som har lovat att ställa till rätta de fel han har gjort, bland annat har han fått tydliga instruktioner om hur balkongräcken och uteplats ska utformas.

Godkände i efterhand

Politikerna i byggnads- och miljönämnden godkände på onsdagen att husägaren för rivningslov och bygglov i efterhand, men han straffas med cirka 20 000 kronor i höjda avgifter jämfört med om han hade sökt i rätt ordning.

– Vi har lagt oss på en låg nivå för att kunden har haft en ödmjuk inställning och gjort rätt för sig i efterhand. Vi får inte glömma att ägaren har haft betydligt högre kostnader för att åtgärda bristerna, säger Jörgen Edsvik.

Arbetarbladet har kontaktat husägaren, som inte vill kommentera ärendet i tidningen.

Mer läsning

Annons