Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gluggen med husmanskost blev succé – nu utökas konceptet

/
  • David Lundgren och Johan Björklund vid filialen på Norrtull.
  • Mi Leijding och Gunilla Bergström håller ställningarna i köket på Brunnsgatan.
  • Dagens klassiker: gräddstuvad pytt med stekt ägg och rödbetor.

Husmanskost över disk har blivit ett säljande koncept. En glugg blev två och kan komma att bli tre. Dessutom blir det lördagsöppet också.

Annons

David Lundgren och Johan Björklund har stor erfarenhet av restaurangbranschen. För två vintrar sedan lånade de restaurangköket i Furuvik och började sälja husmanskost från en husvagn på Erikshjälpens parkering på Brynäs. Sedan tog de över den tomma lokalen på Brunnsgatan som härbärgerat både grillkiosk och pizzeria och öppnade Husmansgluggen.

Ett nytt kök byggdes upp från grunden och kundkretsen utökades snabbt.

I oktober öppnades en filial vid GDG-macken på Norrtull och arbetsstyrkan fördubblades.

– Det här är en knutpunkt med närhet till Sätra och Stigslund och bostadsområdet Nordost alldeles bredvid, det kändes lämpligt, säger Johan Björklund och erkänner att det finns planer på ytterligare en glugg.

– Vi sneglar lite på lämpliga lokaler, men då måste vi nog växa köksmässigt också.

All mat lagas på Brunnsgatan. David Lundgren är först på plats. Han är noga med att poängtera att det inte handlar om snabbmat. Allt görs från grunden, till och med såserna. Hantverkare utgör en stor del av kundkretsen men även pensionärer vill ha deras mat och glädjande nog många unga.

– Jättekul att de vågar prova på maträtter som strömming och stekt salt sill. Det känns som om vi fyller ett nytt behov med vår husmanskost, säger han.

Varje dag säljer de i snitt strax under 300 portioner. Matsedelns utseende varierar, men några rätter är stående vissa dagar, till exempel raggmunk med fläsk och stuvade makaroner med köttbullar.

Nästan allt är laktosfritt, gluten är också på väg bort och givetvis finns det vegetariska alternativ.

Efter att lunchrusningen stillat sig tas ny fart på sena eftermiddagen. Medvetet håller de öppet till 17 respektive 18 och nu blir det på prov lördagsöppet också. Båda har barn som idrottar och vet hur tidspressade även helgerna kan vara.

– Det är viktigt att man äter ordentligt och näringsriktigt när man tränar och tävlar, säger David Lundgren som tycker det här är ett roligt sätt att jobba jämfört med tidigare.

– I en restaurang är det så mycket mer som måste hanteras utöver maten, disk, städning, påfyllning. Här är det bara att räcka över en färdig matlåda och på köpet får man lite tid med social samvaro med kunderna.

Mer läsning

Annons