Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbarna lyckas hålla nerverna i schack

/
  • KONCENTRATION. Joakim Skoglund och Vinyar Shallal möts i ett parti schack efter att turneringen är över. Kompisarna Blend Wrya och Rezhin Kader, som också varit med och tävlat, ser på.
  • SPÄNNING. Håkan Jäske och Love Wallner gör upp i ett av turneringens sista partier.
  • ERFAREN. Jimmy Mehlstrand är en av de mer rutinerade klubbspelare som kommit till Andersberg för att tävla. I förgrunden syns också Håkan Jäske och Love Wallner.
  • NÖJD. Ylva Larsson från Hyresgästföreningen är glad över att schackturneringen i Andersberg blivit en tradition.
  • ERFAREN. Jimmy Mehlstrand är en av de mer rutinerade klubbspelare som kommit till Andersberg för att tävla.
  • VINNARE. Vinnarna i de tre tävlingsklasserna: Mirko Vallius som vann seniorklassen, Vinyar Shallal som vann mellanstadieklassen och Hazhar Hamzeh Nejad som för tredje året i rad tog hem högstadieklassen.

För att bli bra på schack måste man vara bra på att tänka – och veta hur alla pjäserna får gå på brädet. Det slår Vinyar Shallal, 10 år, fast.

Och han borde veta – i går vann han mellanstadieklassen i Andersbergsdraget.

Annons

Vid halv fyra på eftermiddagen har de flesta av partierna spelats färdigt. Men ändå ligger många pannor i djupa veck bland borden på innergården i Andersbergs centrum. För tredje året i rad ordnas Andersbergsdraget, en schackturnering för både klubbspelare och Andersbergsungdomar.

Vid ett av borden spelar Joakim Skoglund, 12 år, och Vinyar Shallal, 10 år. De har egentligen tävlat färdigt men har fortsatt spela i väntan på prisutdelningen. Hur det har gått vet de inte riktigt än.

– Jag tror inte det gick så jättebra, säger Joakim.

– Jag kommer nog tvåa, eller trea. Det gick ganska bra, funderar Vinyar.

Schackturneringen i Andersberg ordnas av Hyresgästföreningen, i samarbete med Gävle Schackallians. Den har också gett ringar på vattnet. Sedan i våras ordnar klubben schackkvällar i Andersberg en gång i veckan – både för barn mellan sex och tolv år och för äldre.

För Joakim och Vinyar var det här den allra första schackturneringen och de har haft en bra dag. De är överens om att schack är kul och att man blir bra på att tänka av att spela.

– Och det är kul när man äger alla, säger Joakim.

Vad är det som krävs av en bra schackspelare då?

– Man måste vara bra på att tänka. Och veta hur pjäserna får gå, säger Vinyar.

Strax därpå avslöjas det vilka som vunnit sina respektive klasser – och det visar sig att Vinyar hade rätt i att han gjort bra ifrån sig. Han tog hem mellanstadieklassen och får en pokal. Joakim, som inte varit så nöjd med sin insats, får en glad överraskning: han har kommit tvåa i samma klass. Det är två nöjda killar som kliver fram för att ta emot sina priser.

Mer läsning

Annons