Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskade inte alla Flodströms ärenden - får kritik

/
  • Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare är kritisk mot att granskningen kommer så sent av Flodströms fall.
  • Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare är kritisk mot att granskningen kommer så sent av Flodströms fall.

Nakenbilder på Hudiksvallsflickor spreds på internet 2012 och hanterades av den nu barnvåldtäktsdömda åklagaren Sebastian Flodström.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem är kritisk.
– Det borde ha utretts på en gång, säger han.

Annons

LÄS MER: Våldtäktsdömde åklagaren Sebastian Flodström utredde mapp med nakenbilder på flickor

Enligt Sven-Erik Alhem borde åklagarmyndigheten ha börjat undersöka alla känsliga sexualbrottsliga ärenden i samma stund som det stod klart vad han var misstänkt för.

– Det slog ned som en bomb och åklagarmyndigheten skulle ha tagit dirigentpinnen direkt och gått igenom allt som inte är vardagsbrott, som rattfyllor och stölder. I stället sa kammaren att han inte hade handlagt några känsliga uppgifter vilket visade sig vara fel, säger Sven-Erik Alhem.

LÄS MER: Sebastian Flodström döms för barnvåldtäkt

Gävles chefsåklagare, Patrik Säflund, har tidigare sagt till Ekot att han tycker att Sebastian Flodström var en duktig åklagare. Han sa också att man borde skilja på vad han gjorde i sitt privatliv och i tjänsten.

– Förutom dataintrånget så är det inte brott han gjort i tjänst, utan det är brott han gjort på fritiden, säger han till Ekot.

Men även det uttalandet vänder Alhem sig emot.

– Det är hemskt och otroligt konstigt av kammarchefen. Det spelar ingen roll om man begått våldtäkten i tjänsten eller inte. Det är lika allvarligt när det än inträffar, menar Sven-Erik Alhem.

LÄS MER: Hovrätten sänker straffet för Flodström

Enligt honom är det framför allt en stor kränkning av flickornas integritet att veta att den här sexdömde åklagaren tittat på bilderna av dem.

– Åklagaren har varit jävig eftersom han har intresse för unga tjejer. Åklagarmyndigheten måste värna om sitt förtroende eftersom det är enormt viktigt. Varje åtgärd som får en att tro man smusslat undan något, gör att det blir extra allvarligt tycker jag, säger han.

För fler lokala nyheter och pushnotiser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons