Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöshet och raserade myter om Joe Hill – arkivens dag 2015

/
  • Representanter för arrangörerna Landstingarkivet, Länsmuseet, Arkiv Gävleborg, Lantmäteriet, Gävle stadsarkiv, Fängelsemuseet, Högskolebiblioteket, Järnvägsmuseet och Stadsbiblioteket.
  • I en av böckerna från landstingsarkivet monter finns en gammal sjukjournal. Journaluppgifter omfattas av sekretess i 70 år efter att anteckningen skrevs.
  • Margareta Fryk, processutvecklare på Lantmäteriet hjälper till att projicera gamla kartor, med fastighetsgränserna inritade, på en TV-skärm.
  • En så kallad ekonomisk karta, med fastighetsuppstyckningen, över Åsbyggeby.
  • Nere i entréhallen ryms den samlade utställningen om Joe Hill.
  • Fängelsemuseets Desirée Kjellberg visar var gamla avrättningsplatser i Gästrikland låg.
  • Pampig utställningslokal.

När Gävleborgs arkiv tar gemensamt tag på Arkivens dag får vi se hur en bred faktasamling kan hjälp den som vill ta reda på mer. I utställningen om Joe Hill, lyckas de rasera flera myter genom att väva ihop den samlade kunskapen.
– Vi vill visa vilka historiska källor man kan hitta genom oss, säger Sofia Hedén från Gävle stadsarkiv.

Annons

Arkivens dag har öppet mellan klockan 10 och 15 på lördagen. För att fler ska upptäcka arrangemanget har man det i Rådhuset, i centrala Gävle.

Där kommer utställningen "Spåren av Joe Hill" att finnas, tillsammans med flera mindre utställningar på temat "Gränslöst".

I utställningen om Joe Hill ryms flera överraskningar som upprunnit ur arkivens samarbete kring faktasamlandet.

– Bland annat sägs det att Joe Hills far dog på en arbetsplatsolycka vid järnvägen. Han var med om en olycka, men det var inte det han dog av. Det gjorde han först ett år senare av en cancertumör och det fick vi reda på genom landstingsarkivet, berättar Sofia Hedén.

– Och Joe Hills syster sa att han inte var politisk eller facklig när han var i Gävle, men med hjälp av arkiven har vi hittat att han visst var medlem i facket när han var här.

Joe Hills småskolebetyg, språkkurser i engelska, husritningar, och familjens frikyrkobakgrund är också en del av den utställning som är tänkt att vara ett exempel för vad man kan ta reda på en person genom arkiven. På Arkivens dag kommer besökarna att kunna få hjälp med vad de kan söka för information, och möjligheten att söka bland historiska kartor och flygbilder som Lantmäteriet tillhandahåller.

– Den vanligaste frågan på Arkivens dag brukar vara: "får man bara komma till er?" och svaret är ja, det får man och vi har öppet hela året, säger Ulla Ejemar på Arkiv Gävleborg.

På temat "Gränslöst" har de olika utställarna tagit upp egna ämnen.

Landstingsarkivet berättar till exempel om smittosjukdomar, som är gränslösa på så sätt att de drabbar personer oavsett vilket samhällsskikt man hörde.

Fängelsemuseet ställer ut om sitt jobb för att kartlägga avrättningsplatser i Gästrikland.

– Avrättningarna skedde på sockengränser, och man kan också säga att det är en gränslös hantering av människan, att utsätta någon för det här, säger Fängelsemuseets Desirée Kjellberg.

– Det är en historia som det finns lite av, eftersom det är en historia man inte vill veta av. Därför behöver vi också hjälp i projektet av ortsbefolkningen.

I samband med Arkivens dag kommer även Göran Greider att hålla ett föredrag kring sin forskning om Joe Hill och Dan Andersson i Stadshusets spegelsal klockan 13.00.

LÄS OCKSÅ:

Glad nyhet: Folkets hus tänkte om – visar Joe Hill-filmen!

Så blev Joel Hägglund till Joe Hill

Joe Hill-utställning flyttas till gamla Gävlefängelset

Mer läsning

Annons