Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis bussturer för Gävles pensionärer

Pensionärer ska få åka buss gratis mitt på dagen. Det är en av de största nyheterna i den kommunala budget inför nästa år som den rödgröna majoriteten presenterar i dag.

– Vi vill även satsa för att bygga ut kollektivtrafiken där den inte finns i dag, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

När kommunledningen med S, V och MP presenterade sin fyraårsbudget i somras var det ”skolan först” som var slagordet.

Vad det skulle innebära i ekonomiska satsningar på skolan var dock oklart och när nu den konkreta budgeten inför 2010 är färdig är det satsningar på kollektivtrafiken som hittills har läckt ut.

Gäller mitt på dagen

Alla pensionärer ska nämligen få möjlighet att åka buss gratis mitt på dagen på vardagar mellan 9-15.

Det gäller både ålders- och sjukpensionärer och med alla bussar som tillhör stadsbussnätet.

– Självklart är det för deras skull, för att de ska ha råd att åka med kollektivtrafiken. Men det är även för att styra resenärerna mot att åka mitt på dagen och inte under piktiderna på morgnar och kvällar, säger Carina Blank.

Tanken är att nyordningen inte ska behöva kosta något eftersom bussarna mitt på dagen ofta går ganska tomma. Man hoppas också att trycket på färdtjänst kan minska något om några av färdtjänstresenärerna kan ta vanlig buss gratis.

Vill öka på kassan

Men den rödgröna majoriteten föreslår även att tekniska kontorets kassa för kollektivtrafik utökas med 10 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat användas till att bygga ut busstrafiken i områden som i dag är dåligt trafikerade eller inte har någon trafik alls. Det handlar om exempelvis Sörby, Hemlingby och Gävle Strand.

– Om pensionärerna ska kunna åka gratis måste det ju finnas några bussar att ta, säger Carina Blank.

Blir det en lösning på Forsbackabornas bussproblem nu?

– Det behövs en förändring för Forsbacka, för det blev inte bra som det blev. De områden där vi har problem i dag måste prioriteras, men tekniska kontoret måste få hitta lösningarna och jag vill inte föregå deras arbete, säger Carina Blank.

Beslut 30 november

Om budgeten vinner gehör fattas beslut av kommunfullmäktige 30 november. Tanken är att gratis kollektivtrafik under dagtid för pensionärer ska införas vid årsskiftet.

Ett annat förslag på förändring är att ändra förutsättningarna för ungdomar med skolkort.

I stället för att kortet bara gäller mellan vissa tidpunkter på dagen tänker man sig att det ska tillåta fyra resor varje dag, men vid vilka tidpunkter som helst. I den frågan vill man dock ha ett samråd med ungdomarna först.

I de ytterområden i kommunen där det inte finns någon kollektivtrafik alls vill man även utreda alternativa lösningar, till exempel beställning av kollektivtrafik vid behov.

Mer läsning

Annons