Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gratis” hemsida skulle bli dyr affär

/
  • vill varna andra. ”Först sa han att de skulle bygga en hemsida åt mig gratis och att jag var en av fem utvalda företagare som fick erbjudandet”, säger Susanne Metz, företagare i Gävle, som varnar andra för att nappa på telefonförsäljares erbjudanden.

Försäljaren ringde och tjatade flera gånger och till slut gav hon upp och faxade tillbaka ett underskrivet kontrakt.
– Jag blev så trött på honom, säger Susanne Metz, företagare i Gävle, som i sista stund upptäckte att hon var på väg att binda upp sig för kostnader flera år framåt.

Annons

Hon är en av flera småföretagare som nappat på telefonförsäljningsföretaget Yellow Registers kritiserade säljar- knep.

– Först sa han att de skulle bygga en hemsida åt mig gratis och att jag var en av fem utvalda företagare som fick erbjudandet, säger Susanne Metz.

Några samtal senare framkom det att hon skulle få betala 495 kronor i månaden plus moms, men då skulle hon få hemsida, support, teknisk hjälp med mera. Efter ytterligare påtryckningar sa hon ja och skrev på.

Alf Kjerrman, som jobbar med det EU-stödda projektet IT-rådgivarna i Gästrikland, varnar företagare för att falla för telefonförsäljare som Yellow Register.

– De tror att det är gratis. Men sen visar det sig att de måste teckna dyra kontrakt för webbhotell och att det är svårt att dra sig ur, säger Alf Kjerrman som hävdar att metoderna är oseriösa.

Susanne Metz driver Bed and breakfast på Nynäs i Gävle som bisyssla. På dagarna jobbar hon i samma korridorer som IT-rådgivaren Alf Kjerrman.

– Om jag inte pratat med Alf om hemsidan så hade jag nog aldrig sagt upp avtalet i tid, säger hon.

Han rådde henne att närmare granska den finstilta texten. Det visade sig att avtalet automatiskt skulle förlängas med två år om hon inte sade upp det minst tre månader före första årets utgång.

Men det var svårt att få kontakt med de ansvariga på Yellow Register som har sin bas i Borås. Efter mejl, fax och vanligt brev så lyckades hon till slut säga upp avtalet.

Nu har hon laddat över sin hemsida till ett annat webbhotell. Hon betalar 12 kronor per månad, att jämföra med 495 kronor hos Yellow Register.

– Det är enklare nu. Jag kan själv gå in och ändra, säger Susanne Metz.

Yellow Register granskades i vintras i SVT:s Uppdrag Granskning. Det handlade förutom säljmetoderna också om de som driver Yellow Register.

En av dem som startade verksamheten i början av 2000-talet söks av ekobrottsmyndigheten, misstänkt för ekonomiska brott.

Den andre, Stefan Balazsi, som nu är vd i Yellow Register, krävs på cirka 8,5 miljoner kronor i undanhållen skatt för att han ska ha tagit ut förbjudna lån ur sitt företag. Skatteverket tog beslutet för någon vecka sedan.

Arbetarbladet sökte förgäves Stefan Balazsi på fredagen. Anna Ahlstrand, informationsansvarig på Yellow Register, svarade att hon inte kunde ställa upp på intervju eftersom hon satt i möte med en kund.

Mer läsning

Annons