Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida Bodil flydde från Gävle

/
  • Gravid och rädd. Bodil Ceballos var höggravid och på väg att flytta till Gävle när larmrapporterna om radioaktivitet kom.

Den där regnfyllda helgen i slutet av april 1986 var Bodil Ceballos 27 år och höggravid. Pappan till hennes barn bodde i Gävle, och Bodil städade ur sin lägenhet i Stockholm för att flytta hit. Så kom larmet om att något inträffat i Forsmarks kärnkraftverk. Höga halter av radioaktivitet hade uppmätts vid kärnkraftverket.

Annons

– Herregud, inte kunde jag flytta till Gävle, det låg ju så nära Forsmark, tänkte jag då. Sedan fick vi veta det var en olycka i Tjernobyl och att nedfallet hamnade i just Gävle, berättar Bodil Ceballos.

Vågade inte stanna

Efter larmet åkte Bodil Ceballos och hennes dåvarande make till Gävle för att hon skulle lämna sin packning. Sedan flydde de. Till släktingar och vänner i andra delar av landet.

– Jag ville inte vara i Gävle då, experter hade varnat för att det inte var bra för gravida att befinna sig på platser där radioaktiviteten var hög.

Förändrade du ditt liv på något sätt efter olyckan?

– Jag åt aldrig svamp från Gävle. Det gör jag fortfarande inte. Vi plockar svamp i Stockholm i stället. Jag försökte också skydda mitt barn från maten som kom från Gävle-området.

Var Tjernobylolyckan någon orsak till att du engagerade dig politiskt?

– Jag har alltid varit grön, men i och med olyckan stärktes mitt engagemang.

I dag är Bodil Ceballos riksdagsledamot för Miljöpartiet. När Arbetarbladet når henne är hon i Burkina Faso där hon under en politikerskola ska tala om den politiska situationen i Sverige.

Mer läsning

Annons