Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grävjobb för vattentäkt kan skapa köer vid Köpis

/
  • Mikael Andersen Storm vid en del av vägarbetet som genomförs för att skydda vattentäkten vid trafikplats Mackmyra.
  • Diken längs vägen tätas bland annat med bentonitduk för att skydda vattentäkten mot föroreningar vid exempelvis dieselläckage och godsolyckor.

Fram till sista augusti utför Trafikverket åtgärder för att stärka vattenskyddsområdet vid trafikplats Mackmyra i Valbo.
Huvudsyftet är att förhindra att vattentäkten förorenas vid olyckor.

Annons

För snart tre veckor sedan påbörjades vägarbetet längs E16 vid Valbo köpcentrum och delar av väg 56.

Arbetet med vattenskyddsåtgärderna vid trafikplats Mackmyra ska vara färdigställt innan den sista augusti. Grundvattenskydd anläggs på de platser som saknar ett sådant.

Diken längs vägen tätas bland annat med bentonitduk för att skydda vattentäkten mot föroreningar vid exempelvis dieselläckage och godsolyckor.

– Det här är ett otroligt trafiktätt område och genom de här förbättringarna köper vi tid åt räddningstjänsten att kunna sanera vid en eventuell dieselolycka, säger Mikael Andersen Storm, delprojektledare på Trafikverket, och tillägger:

– Vi anlägger också två fördröjningsdammar i det här området.

Hur viktiga är de här åtgärderna?

– Jätteviktiga. Då detta är Gävles enda vattentäkt är det av stor vikt att den skyddas. Om den slås ut berörs hela Gävle kommun.

Mikael Andersen Storm uppmanar samtidigt samtliga trafikanter till extra försiktighet under tiden som förbättringarna genomförs.

Mer läsning

Annons