Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravsten stals från kyrkogård i Gävle

/

Flera gånger i våras och somras försvann en och samma gravsten från en gravplats

i Gävle.


Vid ett tillfälle hade någon använt en pulka för att släpa stenen nedför en slänt och slänga den mot Gavleån.


Gravrättsinnehavaren har polisanmält händelserna.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar under hösten 2007 berättat om konflikten kring gravstenen (se bakgrund).

Kvinnan som var sambo med mannen i 17 år vill begravas intill honom och ha sitt eget namn på gravstenen. Men mannens släktingar, däribland ägaren av gravrätten, motsätter sig det.

Under det senaste året har gravstenen fortsatt att omgärdas av märkliga omständigheter. Den har flera gånger försvunnit från sin plats och gravrättsinnehavaren har gjort två anmälningar till polisen om misstänkt brott mot griftefriden.

Vid ett tillfälle, i slutet av april, upptäckte personalen på kyrkogården att stenen saknades. De anställda trodde att släktingarna tagit bort den för rengöring, men hittade sedan stenen i en slänt vid Gavleån. Intill stenen låg en pulka.

Strax innan midsommar var det dags igen. I hålet efter den borttagna gravstenen hade någon placerat en ”illa målad tavla”. Ovanför satt en skylt med budskapet att Fonus utförde arbete med stenen. Telefonnumret till begravningsbyrån var överstruket och Fonus har uppgett att den typen av skyltar inte längre används av byrån.

Stenen återfanns på samma plats som tidigare.

– Jag kom överens med gravrättsinnehavaren om att det var bäst att plocka bort stenen tills det lugnat ner sig. Vi har haft den inlåst, säger Patrik Blomberg, arbetschef vid kyrkogårdsförvaltningen.

Nu är stenen på plats igen.

Till följd av konflikten har gravrättsinnehavaren begärt att få urnan flyttad till en minneslund, men fått avslag från kyrkogårdsnämnden. Innehavaren meddelades om beslutet i förra veckan och har nu två veckor på sig att överklaga detta till länsstyrelsen.

Om innehavaren får en flyttning till stånd kommer sambon inte att få sin sista vila intill den avlidne mannen.

– Hela den här historien är tragisk, säger Patrik Blomberg.

Båda polisanmälningarna är nedlagda med hänvisning till att det saknas vittnen och misstänkta.

Mer läsning

Annons