Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönskande marknad utanför Gävles rådhus

På lördagen förvandlades Rådhustorget återigen till marknadsplats för närproducerade matvaror. Men frågan är om Bondens egen marknad ska hållas på Rådhustorget? Självklart, säger både kunder och producenter.

Annons

Ingen av de personer som tidningen talade med invände mot att Bondens egen marknad förläggs till Rådhustorget. I stället betonar människor att platsen är förträfflig som marknadsplats för lokalt och ekologiskt producerade matvaror.

– Jag tycker att det här är rätt plats, säger Karin Melkersson som besökte marknaden tillsammans med maken Kenneth Melkersson.

I deras matkasse låg flera läckerheter, bland annat lammkorv, en limpa, skorpor, leverpastej och rökt lammstek.

Röster har höjts för att Bondens marknad ska förläggas till Stortorget. Men det är inte producenterna intresserade av. Rådhustorget börjar bli inarbetat som marknadsplats hos kunderna och försäljarna på Bondens egen marknad vill inte beblanda sig med de som huserar på Stortorget.

– På Stortorget är knallarna återförsäljare, men vi producerar våra varor och det finns inga mellanhänder, säger Monica Stork, som driver Syltkrukan i Månkarbo utanför Tierp.

Karin Fredin från Forsby besökte marknaden för första gången i lördags och även hon tycker att placeringen är bra.

– Det är centralt och det ser gott och trevligt ut, säger hon.

Andra personer pekar på att det är bra att Rådhustorget kommer till användning.

Annelie Holmberg och Karl-Inge Forslund från Hedesunda säljer grönsaker, rotfrukter och blommor. De finns på plats för andra året och Karl-Inge framhåller att platsen är central och att mycket folk letar sig hit.

– För oss är det bara roligt att stå här, men det innebär ett visst arbete. Det är förberedelserna som är jobbiga, säger han.

Peter Söderlund

Mer läsning

Annons