Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt är inte alltid skönt när naturen spricker upp

/
  • Hängbjörken är värst, tycker Elizabeth Rydbäck, pollenallergiker. Men även frömjöl från tall och gran är besvärligt.

Fåglarna kvittrar, dagarna blir längre, solens strålar värmer.
Våren kan ju vara alldeles … förskräcklig.
Var femte lider av pollen och i år spås det bli extra besvärligt.

Annons

Elizabeth Rydbäck har varit allergisk i femtio år. Främst handlar det om intolerans mot gluten och laktos. Men just nu är det pollen som är värsta boven.

– Mitt vattenglas är till hälften fyllt av pollen, för att det ska svämma över krävs så lite.

Det hände för en vecka sedan. Av en ren tillfällighet kom hon i kontakt med någon som stekte stora mängder lök. Besvären startade omgående: ögonen tårades, näsan började rinna. Elizabeth Rydbäck tror att hon spände sig och därför drabbades även stämbanden. Rösten försvann och vid det möte senare på kvällen där hon skulle sitta ordförande fick hon helt enkelt överlämna ordet till andra.

Hon är ordförande i HSO, handikappföreningarnas centralorganisation i Gävle och i lokalavdelningen av astma- och allergiföreningen som har 235 medlemmar. Flera barnfamiljer är anslutna, ändå är medelåldern hög i medlemsmatrikeln. Någon påfyllning förekommer inte.

Ändå är mörkertalet stort. När Elizabeth Rydbäck föreläser i skolor med 25 elever är det inte ovanligt att så många som femton har allergiska besvär. Vanligast är födoämnes­allergier, många är hyperallergiska mot nötter då närkontakt kan vara förenat med livsfara. Pälsdjur, färger, parfymer och kyla kan också ge problem.

Andelen pollenallergiker har ökat kraftigt de senaste tjugo åren och var femte svensk antas vara drabbad. En plåga som kan pågå från februari till september där rötterna till det onda avlöser varandra.

– I år är det värre än vanligt. Det började redan för en månad sedan när värmen steg hastigt. Viden kom tidigt och då har ännu inte hängbjörken börjat grönska. Den är värst. Det räcker med att det blommar i Sandviken för att pollen ska spridas till Gävle, säger Elizabeth Rydbäck.

Hon har lärt sig leva med sina allergier. Hemma har hon bladväxter och äter särskild mat. Att kratta gräs är uteslutet och om grannen tar fram gräsklipparen är det bara att hålla sig inomhus. Ett litet strå gräslök som garnering på laxen kan vara förödande för restaurangbesöket. Familjens fritidshus innebär avkoppling även om granarna och tallarna intill utgör ett mindre hot.

– Det går att leva normalt med självmedicinering även om man kan bli heligt arg emellanåt när omgivningen saknar förståelse. Även om det inte syns utanpå så är det här faktiskt en funktionsnedsättning, säger Elizabeth Rydbäck.

Vi resonerar kring det faktum varför våra immunförsvar blivit svagare och överkänsligheten ökat. Ärftlighet är en faktor. En annan är vårt behov av renhet och avsky för bakterier som möjligen gjort oss mer mottagliga. Lite skit skadar inte, menar också Elizabeth Rydbäck, och tillägger:

– Jag vill gärna se hela människan och nog tror jag också att stress kan vara en utlösande faktor.

Mer läsning

Annons