Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grym är en av Sveriges lydigaste hundar

/
  • Border collien Grym lyssnar intensivt när Anna Hilding ger instruktioner till honom. Tillsammans utgör de ett av Sveriges mest samspelta team.
  • I lydnad är border collie den absolut vanligaste rasen.

När lydnads-SM avgjordes i Eskilstuna i helgen tog sig Anna Hilding, 49, och hennes border collie Grym ända till finalen och till en andraplats.
– Det är ett resultat av en långvarig träning, säger Anna, som började med hundsport för 35 år sedan.

Annons

I lydnadsprov betygsätts hundförarens förmåga att lära en hund vissa moment. Ju färre misstag hunden gör och ju mer subtilt föraren kommunicerar med hunden, desto fler poäng tilldelas de.

Grym och Anna kom först på en andraplats i kvalet, där 50 deltog, och sedan på en andraplats i finalen, 5,25 poäng efter vinnarna.

Anna Hilding beskriver det som hennes största framgång hittills.

– I Sverige är det den största tävlingen så det känns jättestort.

Varför tror du att just du är så bra på det här?

– Jag tycker det att det är otroligt roligt att nörda loss i detaljer, som exakt hur man ska sätta i fötterna i svängarna för att hunden ska förstå, säger Anna och tillägger:

– Det som är häftigt är att med små medel kunna vara helt överens om vad nästa moment är.

I mitten på 90-talet tävlade Anna Hilding i agility och var med i landslaget, men där behöver man tävla betydligt oftare för att ligga i toppen.

– Gör du bra resultat i lydnad räcker det med att du tävlar tre, fyra gånger per år, säger hon.

Även om det är många medlemmar i brukshundklubbarna är de få som lägger ner det där extra som krävs för att vara i eliten.

– Man måste ha engagerade träningskompisar, som kan både stötta och stoppa en, för att man ska klara av det, säger Anna Hilding.

Tävlingarna genomförs på samma sätt i hela landet och med samma avstånd i tävlingsmomenten, men på en så här stor tävling tillförs ändå några dimensioner.

– Det som är svårt är att det är så otroligt mycket mer publik runt banan och stängsel och högtalare.

Hur får man en hund att bli lydig?

– En hund presterar mycket bättre om den strävar efter att göra rätt, om den vet att den får belöning för det, än att den aktar sig för att göra fel. Belöna det du vill ha så får du det du vill ha.

Kan alla hundar bli lika bra på lydnad?

– Nej, alla raser är inte roade av att träna så mycket som krävs för att vara med på den här nivån. Men på hundklubbsnivå så kan alla raser vara med, säger Anna Hilding.

Huvuddelen av hundarna som tävlar är av samma ras som Grym, det vill säga border collies.

– De är vallhundar och väldigt uthålliga. Av 50 startande var ungefär tre fjärdedelar border collies.

Mer läsning