Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla var bara 48 när hon drabbades av stroke

/
  • strokedrabbad. Gunilla Söderberg är en av de allt fler yngre som drabbas av stroke. Hon tror att dagens stressiga livsstil har stor betydelse. ”Man lyssnar inte på kroppen – man ska vara duktig och klara allt”. Nu hoppas hon att fler yngre ska gå med i strokeföreningen så de kan stötta varandra.

Folksjukdomen stroke drabbar allt yngre. Gunilla Söderberg var 48 år när hon en morgon vaknade och trodde att sängen gungade.

– Men det gjorde den inte, det var jag som hade fått en propp.

Annons

Var 17:e minut får någon en stroke i Sverige. Och även om de allra flesta är äldre är det även allt fler yngre som drabbas. Var femte är fortfarande i arbetsför ålder.

Gunilla Söderberg var bara 48 år när hon för tre år sedan fick en propp som ströp syretillförseln i hjärnan.

Stress trolig orsak

Hon jobbade då heltid, var ensamstående förälder och hade haft några tuffa år: först blev en syster sjuk, sedan dog hennes pappa och därefter även hennes mamma. Och just stress tros vara en av orsakerna till att just allt fler yngre drabbas. Det i kombination med att många inte rör på sig tillräckligt.

När hela världen började gunga den där morgonen trodde Gunilla Söderberg som har diabetes att det var blodsockret som spökade. Men hon blev hastigt sämre, kände ett kraftigt tryck i huvudet, tappade senare balansen och fick svårt att prata och att svälja.

Snabbt till sjukhuset

Det blev snabb färd upp till Gävle sjukhus där behandling sattes in och efter fyra veckor på sjukhus – först i Gävle och sedan på rehab i Sandviken – fick hon åka hem.

Den som möter Gunilla i dag kan inte tro att hon fått en stroke.

– Det syns inte utanpå, jag ser frisk ut, konstaterar hon själv.

Men sjukdomen har förändrat hennes liv. Både på gott och ont. Hon uppskattar livet mer, tar vara på stunden och ser till att ta hand om sig själv. Hon tränar och promenerar mycket.

– Materiella saker betyder inte så mycket, det viktiga är att försöka må bra.

Men hon har inte kunnat återvända till jobbet på förskolan – den miljön är alldeles för stressig och rörig – och hon har fortfarande svårt att klara när det blir mycket ljud och andra intryck.

– Då blir det kaos i huvudet. Det känns som om hjärnan kokar över, berättar Gunilla som efter att ha arbetstränat på kommunens lönekontor nu är arbetslös.

Allt fler räddas

En enkätundersökning som Strokeförbundet gjort visar att även om sjukvården räddar allt fler så är det svårt att få hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Två tredjedelar har svarat att de inte får den yrkesinriktade rehabilitering som de behöver.

Gunilla Söderberg känner att hon har mycket kvar att ge och är besviken på det bristande stödet från Arbetsförmedlingen.

– Kommunen ansträngde sig men på Arbetsförmedlingen gör de ingenting. Det finns inga resurser är svaret man får.

Mer läsning

Annons