Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Vargas släpper bok om sina björnmöten

/
  • Håkan Vargas med sina hundar Chessie och Kipper. I 25 år har Håkan Vargas fotograferat björnar. Nu har han samlat sina bilder i en bok som släpptes i veckan.
  • Svarten i motljus.   FOTO: Håkan Vargas
  • Håkan Vargas är aktuell med boken Björnarnas berg där han berättar om sina många möten med björn.

– Fascinationen för björnar har jag alltid haft. Ett djur på 300 kilo med huggtänder och långa klor– det är det häftigaste djur vi har i den svenska faunan, säger Håkan Vargas som nu släpper en bok om sina björnmöten.

Annons

Tillsammans med sin fru Eva driver han Vargas Vildmarkslodge, som belönats med Grand Travel Award. De tar emot turister från hela världen som vill titta på björnar.

Tidigare jobbade Håkan Vargas på lantmäteriets fotolabb, men efter flera omorganisationer fick han leta efter annat jobb. Han och Eva köpte en stuganläggning vid sjön Stora Öjungen i södra Hälsinglands djupa skogar. De började med konferenser i vildmarksmiljö.

– Målet var att driva en högklassig björnskådning. Ingen annan hade gjort det i Sverige tidigare. Men jag trodde aldrig att det skulle vara en möjlighet att leva på mitt intresse. I dag kommer 75 procent av vår inkomst från björnskådning, säger han med en blandning av glädje och förvåning.

Björngömslet som hör till Vargas Vildmarkslodge blev klart 2006 efter fem års arbete. Det är en låg, varmbonad byggnad med små fönster och gluggar för kameror. Ventilation är byggd på hög höjd; inga dofter får tränga ut och göra björnarna misstänksamma.

– Björnar har ett otroligt luktsinne, tio gånger bättre än en hund. Det är absolut förbjudet för alla besökare i gömslet att ha på sig parfym, rakvatten eller deodorant, helst ska man inte ha duschat på en vecka, säger Håkan och skrattar.

Han berättar om en björn som fått vittring på en kvarglömd bränd mandel som en familj hade tappat på golvet i gömslet. Björnen försökte riva sig in i gömslet just i det hörnet när stugan stod tom.

I början var det svårt att få syn på björnarna, de kan bli bortskrämda av främmande dofter. För att björnarna skulle vänja sig vid Håkans doft lämnade han några av sina kläder i skogen. Sedan dess har det inte varit några problem med att se björnar.

– Stannar man två nätter i gömslet får man garanterat se björn.

Intresset för fotografering och att vistas i skog och mark har han fått av sin pappa och farfar.

– Om jag tar en bild på skogen, då känns det som att skogen alltid finns kvar även om den avverkas.

– De som kommer till oss har de mest fantastiska fotoutrustningar. Det är synd att det mesta stannar kvar i hårddiskar, fler borde ordna utställningar, hålla föredrag eller ge ut fotoböcker, tycker Håkan.

Fyra-fem dagar i veckan, ungefär 15 timmar per gång, är Håkan ute i skogen och spanar efter björn. Och han har inga problem med att få tiden att gå.

– Jag "råglor", väntar, skriver dagbok och äter god mat.

Sommaren är fullbokad med ungefär 60 grupper. De har besökare från hela världen: England, Holland, Belgien, Nya Zeeland, Australien, Mexiko och Turkiet.

– Som guide kan man inte sitta uppe och vaka hela nätterna. Men det brukar inte vara några problem. Alla som är med vill vara den som först får syn på björn.

Håkan Vargas tycker att det är helt onödigt att människor är rädda för att möta björn i skogen.

– Den har ingen anledning att anfalla oss. Björnar är helt fokuserade på blåbär, precis som i visan. En björn kan äta 184 000 blåbär på ett dygn.

När man går i skogen och vill undvika björnmöten ska man visa att man finns där genom att prata, sjunga eller skramla med en nyckelknippa.

– Björnen har 110 procents koll, men om det är en blåsig dag kan björnen missa dig och bli överraskad.

Hur ska man agera om man möter en björn?

– Gå långsamt därifrån. Spring inte och undvik ögonkontakt.

Under sina år i skogen har Håkan mött björn många gånger.

– Men jag har aldrig blivit rädd. En gång var det en björnhona som kom väldigt nära med sin björnunge som om hon ville visa upp ungen, men då sa jag: "Nu får du allt backa lite, gumman".

Björnen är rödlistad i Sverige och därmed trodde Håkan att det var slut med björnjakten. Det finns ungefär 2 800 björnar i Sverige. Länsstyrelsen uppskattade att det fanns 500 i Gävleborg och ansåg att stammen tålde tio procents avskjutning, men Håkan Vargas tyckte inte att det stämde.

– Jag kontaktade länsstyrelsen och bad dem att ta det försiktigt med jakten. Det visade sig att det bara fanns 370 björnar i länet och då minskades antalet björnar som fick skjutas från 48 till 37.

LÄS MER:

Bodil Juggas recension av "Björnarnas berg"

Mer läsning

Annons