Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av alla flyktingar försörjer sig själva efter två år

Det finns inga siffror på vad flyktingmottagandet kostar Gävle kommun varje år.
Men enligt Cherstin Hansson, enhetschef för Invandrarcentrum i Gävle, kan hälften av alla flyktingar som Gävle tar emot försörja sig själva efter två år.

Annons

Arbetarbladet berättade i går att Sverigedemokraterna har räknat ut att Gävle kommun skulle spara 153 miljoner kronor på att säga upp avtalet med Migrationsverket om flyktingmottagande. Partiet bygger sina beräkningar på en tre år gammal uppgift från Sveriges Kommuner och Landsting om att statsbidraget täcker 22 procent av kostnaden för flyktingmottagandet, något som organisationen i dag dementerar.

180 000 för varje vuxen

Gävle kommun har i år avtal med Migrationsverket om att ta emot 200 personer. Förra året tog man emot 300. För varje vuxen individ kommunen tar emot får man 180 000 kronor i statsbidrag som ska räcka under den två år långa introduktionsperioden och täcka kostnader för SFI, tolk och personal. Målet är att alla efter det ska kunna få ett jobb och försörja sig själva, och i dag klarar cirka hälften det. Statsbidraget per mottaget barn är 110 000 kronor.

Kostnaderna uppdelade

– Det är jättesvårt att räkna på det här eftersom kostnaderna är uppdelade på till exempel barnomsorg, skola och socialtjänst. Dessutom har vissa av dem som kommer hit bra utbildningar och arbetslivserfarenhet och då blir kostnaderna lägre, säger Cherstin Hansson.

Hennes gissning är att SKL:s senaste uppgifter, om att statsbidraget täcker ungefär 80–90 procent av kostnaden, stämmer ganska bra in på Gävle.

Hon tycker även att det är konstigt att Sverigedemokraterna bara är inriktade på att räkna ut kostnader och inte bryr sig om intäkter.

– För Gävles del är flyktingmottagandet ett bidrag till befolkningsöverskottet, vilket genererar ekonomi och positiv utveckling för kommunen, säger Cherstin Hansson.

Mer läsning

Annons