Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där: Hur kan din modell spara pengar?

... Inger Dahlgren, psykolog vid mödra- och barnhälsovården i Gävleborgs landsting, som i fredags disputerade vid Uppsala universitet med en avhandling om en modell som kan ge bättre resultat i samarbetsprojekt.

Annons

– Genom att de verkligen tittar på vad de håller på med och ser vilka konsekvenser det får. Om de ändrar metoder eller organisationer får det konsekvenser.

 

Kan du förklara med ett exempel?

 

– Om man exempelvis säger att man ska införa kognitiv beteendeterapi så får det konsekvenser för vilka patienter man kan ta in och vilka personer man ska anställa och hur ledningen sysslar med det. Vem är uppdragsgivare; är det patienten eller är det ledningen? Jag har reagerat på att man ofta tar en väldigt fyrkantig metod och tror att den ska passa alla, men människor är komplicerade och har olika behov.

 

Kan du ge något exempel från samarbeten mellan socialtjänsten och primärvården?

 

– Socialtjänsten definierar sitt problem ofta som ett problem i familjen medan primärvården och bvc definierar det med utgångspunkt i vad som är bäst för barnen. Socialtjänsten gör en biståndbedömning och bestämmer vilka som får något, medan bvc låter familjen bestämma vilken hjälp de vill ha. I ett samarbete blir det kollision i vem som har tolkningsföreträde.

 

Vem tycker du ska bestämma?

 

– Jag tycker att familjen ska få bestämma vad de behöver. Min bedömning är att om man ligger steget före och talar om vad de behöver når man inte fram. Jag tycker att det finns otroligt mycket kreativitet i familjerna när de blir bekräftade.

 

Ska du forska mer nu?

 

– Nej, det tror jag inte. Jag är gammal, har fyllt 66 år nu men vi får se om jag kan ta några utredningsuppdrag. Samtidigt är jag kliniker i själen; det är patienterna jag gillar.

Mer läsning

Annons