Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Ulrika Swedén...

/
  • Ulrika Swedén fick en tankeställare om hur vi väljer att leva våra liv under resan till Ghana. Men hon fick också med sig massor av ny kunskap som hon redan använder i sitt arbete som körledare.

...Gävle kommuns kulturpristagare 2011, som åkte till Ghana på musikresa för prispengarna på 25 000 kronor.

Annons

Varför ville du åka dit?

– Jag har alltid varit lockad av Afrika och av den roll sång, musik och dans har i Afrika och i den afrikanska kulturen. När jag fick kulturpriset förra våren gjorde jag och min man slag i saken.

Vad gjorde ni där?

– Vi åkte på en trum- och dansresa. Under elva dagar tränade vi med en grupp som drivs av Ghanas enda kvinnliga trumslagare. Ghananerna lever i tron att kvinnor som är trumslagare blir ofruktsamma, så hon är unik. De flesta i gruppen är före detta gatubarn.

Hur var din upplevelse av resan?

– Först tyckte jag att jag bara såg fattigdom och kände mig tyngd, hur kan människor leva här? Men jag blev fort ödmjuk. Materiellt var standarden låg, men mänskligt... det finns en fantastisk värme från människorna. De stannar och pratar, vill höra var jag kommer ifrån och vad jag gör.

Kan du använda dig av det du lärde dig i jobbet?

– Det gör jag redan. En av mina körer, de går i femte och sjätte klass, håller på att trumma mycket. De ska få lära sig en av de komplexa rytmerna och en sång som hör till. Det är jättemycket jag kan använda, men jag måste fortsätta smälta och bearbeta resan.

Kommer du göra om resan?

– Ja, det tror jag. Det var fantastiskt att komma dit och jag fick många tankeställare om hur vi väljer att leva våra liv.

Mer läsning

Annons