Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbar Gävlefamilj tänker mer på miljön

/
  • FÖRÄNDRADE. Familjen Hellstrand gick med i Gävle kommuns projekt Hållbar vardag i Gävle. ”För ett par år sen struntade man fullständigt i allt sånt här,” säger Tommy Hellstrand. Nu slår han inte på lika många lampor och tänker efter mer i affären. Lisa Hellstrand har börjat cykla från Bomhus till jobbet på Lantmäteriet. Barnen Gustav och Ida Hellstrand tycker möjligen att det blir lite många miljömöten.

Nu får familjerna i projektet Hållbar vardag i Gävle en ny utmaning: två köpfria veckor i februari. I onsdags fick de dessutom lära sig mer om rättvisemärkt.


– En kompis övertalade oss att vara med, och nu har jag börjat cykla från Bomhus till Lantmäteriet, säger Lisa Hellstrand.

Annons

Lisa Hellstrand har börjat cykla till jobbet i stället för att ta bilen. Hennes man Tommy Hellstrand väntar nu med att slå på apparaterna på jobbet tills de verkligen ska användas.

Projektet Hållbar vardag i Gävle har varit i gång några månader och börjar ge effekt.

– Mest är det väl att man har börjat tänka mer. Jag är föräldraledig och var redan väldigt inne på att cykla och gå överallt, säger Maria Wennström.

Men sedan börjar hon tänka och räkna upp saker som familjen faktiskt har förändrat:

– Vi har börjat köpa mer kravmärkt, ekologisk mjölk till exempel. Vi har bytt till mer lågenergilampor och satt timer på utebelysningen, säger hon.

Många av deltagarna levde relativt miljömedvetet tidigare också. Men Tommy Hellstrand erkänner utan omsvep att han för två år sedan inte brydde sig ett dugg om sånt här.

– Då var det enkelhet framför allt, det som gick snabbast. Nu tar jag mig mer tid att leta efter det som är bra, säger han.

Familjerna är indelade i fyra grupper som fokuserar på energi, resande, och kollektivtrafik. I onsdags kväll hölls en gemensam träff för alla deltagare. De hade då besök av Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade/Rättvisemärkt.

Hon berättade att många fairtrade-certifierade odlare inte lyckas få hela sin produktion såld med rättvisemärkning eftersom efterfrågan är för liten.

– Det gör att de går miste om premier som ska användas till lokalsamhällets uppbyggnad. Här kan vi verkligen påverka, ju mer rättvisemärkta produkter vi väljer desto mer bidrar vi till att förbättra villkoren för fattiga människor i utvecklingsländerna, sade Helena Markstedt.

Under året får de som deltar i ”Hållbar vardag” olika erbjudanden och utmaningar. Bland annat får de ett värdebevis på 460 kronor att använda till kollektivtrafik.

De utmanas nu att under två veckor i februari inte köpa något annat än mat och andra nödvändiga förbrukningsartiklar. Deltagarna får själva sätta ribban för sitt köpstopp.

Mer läsning

Annons