Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv miljon till skuldsatta ungdomar

/
  • födelsedagspresent. Ingalill Raela från styrelsen i Sparbanksstiftelsen Nya överlämnade en check på 491 000 kronor till Familjeslantens ordförande Börje Larsson. Pengarna ska gå till ett nytt ungdomsprojekt.

491 000 kronor för att starta ett projekt mot ungdomars skuldsättning.


Den fina presenten fick föreningen Familjeslanten
vid
sitt 15-årsfirande i går.


– Vi hoppas att det ska märkas i kronofogdens register, säger föreningens budgetrådgivare Arne Andersson.

Annons

Den oberoende ideella föreningen Familjeslanten firade 15-årsjubileum på Folkets hus i Gävle i går. Föreningen startades i december 1993 och har som syfte att stödja och hjälpa människor att hitta lösningar i hushållsekonomiska frågor. Från början fanns man bara i Bomhus, men så småningom växte den till att omfatta hela Gävle och Älvkarleby kommuner.

Numera finns även en egen familjeslant i Sandviken och aldrig tidigare har så många sökt stöd av föreningen. Förra året hade Gävles avdelning 350 besök.

– Vi hjälper till med att göra budgetar, avbetalningsplaner och skuldsaneringar. I vissa fall diskuterar vi bara ekonomi och vårt mål är att alla ska ha fått något med sig när de går härifrån, säger Arne Andersson och tillägger att rådgivningen är gratis.

Familjeslantens verksamhet har nått ut till många grupper i samhället och flera samhällsinstanser som banker, hyresvärdar och kyrkor hänvisar till organisationen i första hand. Men det finns det en grupp Familjeslanten oroar sig för.

– Det är inte många ungdomar som går till oss. Vi når inte ut till 18–25-åringar, trots att vi vet att många ungdomar råkar illa ut väldigt tidigt, säger Arne Andersson.

Därför startar man nu ett ungdomsprojekt där fokus ska ligga på att komma ut och informera på exempelvis skolor och fritidsgårdar. En tjänst ska tillsättas 1 februari.

– I dag finns det stora problem med sms-lån och snabba krediter. Vi vill få igång en ordentlig diskussion om ekonomi för det finns inte så mycket i skolorna. Förhoppningsvis ska det märkas i kronofogdens register, säger Arne Andersson.

Pengarna till projektet, 491 000 kronor, kommer från Sparbanksstiftelsen Nya.

– Det här ligger helt i linje med det vi vill jobba för. Vi har själva funderat på att starta liknande projekt, säger Ingalill Raela, styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen Nya som var på plats under jubileet för att överlämna checken.

Familjeslantens övriga bidragsgivare är bland annat fackföreningar, hyresgästföreningen, kyrkans diakoni och några bolag. Gävle kommun lämnar ett årligt bidrag på 56 000 kronor och Älvkarleby ger 20 000 kronor.

Mer läsning

Annons