Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnen betalar 16 miljoner för Gävle Stuveri

Affären där Gävle Hamn köper upp inkråmet i Gävle Stuveri är nu slutgiltigt beslutad i kommunfullmäktige.
Köpesumman hamnar på 16 miljoner kronor.

Annons

Det var ett helt enigt kommunfullmäktige som på måndagskvällen klubbade igenom affären som innebär att kommunägda Gävle Hamn tar över personal, maskiner, datorer, andra inventarier, avtal och kunder i Gävle Stuveri.

Det sammanlagda priset för affären är 16 miljoner kronor och det enda som inte ingår är stuveribolagets fastighet längst på Alderholmen. Den köps upp av kommunen för 6 miljoner i ett annat avtal, eftersom marken ska användas till bygget av Gävle Strand.

Gävle Hamns styrelseordförande Hans Wahlström (S) är nöjd med att affären nu är i hamn.

– När Gävle Stuveri bestämde att de skulle avveckla första halvåret 2009 snabbade det på förhandlingarna, för det är en viktig del i verksamheten i hamnen. Vi har haft ganska bestämda och hårda förhandlingar och kommit överens, sade han under gårdagens kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) gick också upp i talarstolen och berömde parterna för att överenskommelsen gått så fort att nå fram till.

– Det betyder mycket för de anställda att inte ha det här hängande löst månad efter månad. Jag vill också peka på att det här är ett steg mot att utveckla vår verksamhet så att vi får en ännu bättre hamn, sade hon.

Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom har tidigare sagt till Arbetarbladet att han räknar med att flertalet av stuveriets 68 anställda får jobba vidare med Gävle Hamn som arbetsgivare. Han kan inte säga något närmare i frågan nu.

– Inget är klart eller förhandlat med facket än. Jag räknar med att de frågorna rullar igång nu, säger han.

Stuveriarbetarnas fackordförande Sten-Olov Hillbom säger att ingen av de anställda ännu har fått någon information om vad som gäller efter övertagandet.

Tidpunkten för övertagandet planeras till 1 maj. Den nya sammanslagna verksamheten ska på sikt bedrivas i ett helägt dotterbolag till Gävle Hamn AB, men fram till dess är det hamnbolaget som hanterar verksamheten.

 

Mer läsning

Annons