Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny landshövding

/
  • Gävleborgs nya landshövding Per Bill har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 1994.

Han är riksdagsman sedan drygt 20 år, biolog, hbtq-kämpe och förespråkare av en generös flyktingpolitik.
Per Bill (M) blir ny landshövding i Gävleborg.

Annons

I går kom beslutet från regeringen om vem som blir Gävleborgs nya landshövding. Det blir Per Bill, 57 år och från Uppsala, som suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 1994. Han ersätter Barbro Holmberg som nu slutar.

Per Bill lämnar riksdagens kulturutskott och den 1 augusti flyttar han in på slottet i Gävle tillsammans med sin familj.

– Det är otroligt kul att vara ordförande i riksdagens kulturutskott. Men när frågan kom om jag ville bli landshövding i Gävleborg så var det omöjligt att säga nej, säger han.

Per Bill har en filosofie kandidatexamen i biologi från Uppsala universitet och är doktor i medicinsk vetenskap. Han har också studerat vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag tror att jag kan bidra med mina kunskaper i biologi – naturvård, ekologi och rovdjursfrågor – och även genom min mångåriga erfarenhet från riksdagen.

Som politiker har han varit engagerad i att liberalisera Moderaternas invandrings- och flyktingpolitik och i hbtq-frågan.

– Jag ser fantastiska möjligheter med invandring och jag brinner för hbtq-frågan – trots att jag är en heterosexuell fyrabarnsfar, säger Per Bill, och tillägger att han blev glad av att se att Gävleborg ligger i topp när det gäller att ta emot flyktingar.

Helt obekant med länet är han inte. Han har rötter i Hälsingland och under sina ungdomsår spenderade han mycket tid här.

– Jag har alltid sett Gävleborg som ett systerlän till Uppsala län. Allt från high-tech till bruksproblem finns i båda länen, säger han.

Han lyfter fram Gävleborg som ett fantastiskt idrottslän och som ett otroligt vackert län.

Men Gävleborg står också inför svåra utmaningar. Vi har högst arbetslöshet i landet och låg utbildningsnivå. Vad kan du göra åt det?

– Det är jättebra att man som ett första steg har vetskap om detta. Nu ska vi över alla politiska blockgränser påbörja en process om hur vi ska vända trenden och hitta strategier för hur vi gemensamt kan till exempel uppmuntra till studier. Jag tror att det finns många goda idéer redan ute i länet, säger Per Bill.

För allmänheten är Per Bill kanske mest känd för en incident för drygt 10 år sedan då han anklagades för att efter en vinprovning i Stockholm ha gett sig ut på en "fyllefärd" med barnvagn och fått omhändertas av polis. Han friades senare i tingsrätten.

Per Bill har nu sex år framför sig som landshövding.

– Det känns jättespännande eftersom det finns fantastiska möjligheter i det här länet.

LÄS MER:

Få känner till nya landshövdingen

Han blir Gävleborgs nya landshövding

Skål och välkommen

LEDARE: Det blev Per Bill

Mer läsning