Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ger Emilia mer hjälp än vad hon är berättigad till

/
  • tror att hon får mer timmar. De personliga assistenterna som hjälper Emilia Kavallin i hennes vardag är anställda i Jens Runessons företag JA Assistans. Han låter dem utföra 91 timmar hos Emlia trots att han bara får betalt från kommunen för 58. Han är övertygad om att Förvaltningsrätten ger henne rätt till fler assistanstimmar.

Jens Runesson som driver företaget JA Assistans tror benhårt på Emilia Kavallins rätt till mer personlig assistans. Så mycket att hans assistenter är hos henne 91 timmar i veckan, trots att han bara får betalt för 58 från kommunen.
– Vinner vi i domstol får jag pengarna i efterhand, säger han.

Annons

Sedan i april är det genom företaget JA Assistans som Emilia får sin assistenthjälp. Företaget får betalt från kommunen för att utföra 58 assistanstimmer i veckan. Men utan betalning går de in med ytterligare 33 timmar.

– Det är så tydligt med dig Emilia hur mycket assistenterna betyder, hur de berikar ditt liv. Med ett förflutet som LSS-handläggare tycker jag att jag med säkerhet kan säga att Emilia bör ha rätt till fler assistenttimmar. Hon behöver hjälp med det mesta och till stor del med grundläggande behov, säger Jens Runesson.

Stora brister i utredningen

I kommunens beslut står bland annat att Emilia själv har förmåga att påkalla hjälp, och att det därför räcker med ett trygghetslarm de tider assistenten inte är på plats.

Jens Runesson har tagit hjälp av en advokat med att överklaga kommunens beslut. Advokaten skriver i överklagan att kommunens utredning har stora brister och till viss del är undermålig. Bland annat reagerar han mot att handläggarna inte gjort någon självständig bedömning av tidsåtgången för grundläggande behov, utan går på Försäkringskassans beräkning, och att kommunens bedömning på flera sätt avviker från den medicinska utredning som gjorts av neuropsykolog och arbetsterapeut.

Många överklagar

Tony Nordfeldt, chef för boende och stöd för funktionshindrade i Gävle kommun, känner inte till Emilia Kavallins omständigheter och vill inte uttala sig om ett enskilt fall.

– Många som har vant sig vid personlig assistans överklagar när de får assistansen indragen eller minskat antal timmar. Vi ska utgå från lagstiftningen. Domstolen får avgöra vad som är en riktig tolkning, säger han.

Mer läsning

Annons