Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han körde runt med körförbud – besiktningen tappades bort i systemet

/

Fredrik Augustssons bil var prickfri när den besiktigades. Lite mer än en månad senare fick han besked att den hade körförbud. Besiktningen hade aldrig rapporterats in till Transportstyrelsen.

Annons

Det var den 30 mars som Fredrik Augustsson lämnade in bilen på Opus bilprovning på Näringen i Gävle. Bilen klarade sig galant, men datorsystemet krånglade vilket gjorde att han inte fick kvittot direkt. Fredrik Augustsson körde iväg i tron om att allt var i sin ordning.

Men när han i måndags fick besked om fordonsskatten från Transportstyrelsen, fick han även reda på att bilen hade haft körförbud i mer än två veckor. Besiktningen hade inte rapporterats in till deras system.

– Jag kan bara tänka mig om polisen hade stannat mig. Det hade varit svårt för mig att förklara att den är besiktigad eftersom jag inte har något kontrollbesiktningskvitto, säger Fredrik Augustsson.

Anneli Boman är stationschef för Opus på näringen. Hon berättar att det har varit strul med datorsystemen.

– Transportsstyrelsen låg faktiskt nere med sitt system, och då kan inte vi rapportera till transportstyrelsen, och på något sätt har besiktningen då förlorats i systemet. Det händer ju inte så ofta det här, det är första gången jag har varit med om det, säger hon.

Transportstyrelsen bekräftar att de har haft problem med sina system. Men enligt pressansvarige Mikael Andersson är det dock ett krav på företagen att ha reservrutiner för att kunna genomföra besiktningarna ändå och se till att uppgifterna kommer in till registret i efterhand.

– Att informationen ska rapporteras in i vägtrafikregistret är ett ansvar som ligger på besiktningsföretaget, säger han.

Polisen har fått information om problemen hos transportstyrelsen.

– När vi har haft problem har ju vi gått ut med information till bland annat polis om att den här situationen har inträffat. Att vi har problem hos oss och att man bör beakta det från deras håll, säger Mikael Andersson.

Fredrik Augustsson stoppades aldrig av polisen under tiden bilen hade körförbud, och i går var han hos Opus igen som snabbt genomförde en ny besiktning. Nu får bilen köras igen.

– Å ena sidan löste det sig bra, men å andra sidan undrar man hur många som kör runt med en bil som de tror är färdig och klar, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Sebastian åkte dit på förvirrande lag

Antalet återkallade körkort ökar i Gävleborg

Här är registreringsskyltarna som anses olämpliga

Mer läsning