Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sålde sitt företag till Italien

/
  • Ingen lokal ägare. ”De som var intresserade kom inte till skott”, säger Torsten Gustafsson, Valboföretagare som inte hittade lokala ägare när han sålde sitt företag.
  • Vill se förenkling. Reglerna borde vara enklare när småföretag ska säljas, menar företagaren Torsten Gustafsson och Företagarnas regionchef Thomas Wanke.

Tillverkningen i Valboföretaget Gävle Tråd flyttades till Italien när företagaren Torsten Gustafsson ville dra sig tillbaka. Han hittade inga nya ägare i Gävleregionen.

Annons

– De som var intresserade kom inte till skott, säger Torsten Gustafsson.
Han tror att det största hindret var finansieringen, att man hade svårt att få banker och andra att satsa.
Ett annat skäl var att Gävle Tråd sedan tidigare hade kontakter med det italienska företaget som fick ta över både maskiner och rätten att tillverka produkterna – spolar för svetstråd.
Gävle Tråd hade fem anställda plus de två delägarna.
Torsten Gustafsson är en av flera företagare som närmar sig pensionsåldern.
Enligt intresseorganisationen Företagarna så planerar drygt var fjärde småföretagare i Gävleborgs län att dra sig tillbaka under de närmaste fem åren.
Det innebär att nästan 1 700 småföretag med anställda kommer att byta ägare eller läggas ned. Till det kommer några tusen egenföretagare som också är på väg att sluta.
– Det borde vara möjligt att satsa obeskattade pengar för den som vill gå in med ägarkapital i ett företag. Det skulle underlätta generationsskiften, menar Torsten Gustafsson.
Han vill också ha enklare regler, bland annat vid uppsägningar och flytt av personal mellan olika företag.
– Regelverken är gjorda för att passa storföretagen, säger Thomas Wanke, regionchef för Företagarna i Gävleborg.
Han pekar också på några andra faktorer som försvårar generationsskiftena i företagen:
I förhållande till ansvaret och arbetstiderna så lönar det sig dåligt att vara företagare. Kapitalbeskattningen missgynnar småföretagare jämfört med den som satsar pengar på börsen. Det finns fortfarande negativa attityder till företagande även om de, menar Wanke, blivit mer positiva under senare år.
I finanskrisens spår har också bankerna stramat åt utlåningen.
– De ställer större krav på egen insats, säger Thomas Wanke.

Mer läsning

Annons