Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han släpades 30 meter bakom rattfull

/
  • SKADOR FÖR LIVET. ”Jag är fruktansvärt besviken på grabbarna, de är  i alla fall i 30-årsåldern. Det har man kommit tillbaka till lite då och då, hur kan man göra en sådan grej när man vet vilka konsekvenser det kan få?, säger Raimo Kähäri. ”Det enda jag kan hoppas är att de har lärt sig något av det här, vad som kan hända”.
  • OLYCKSPLATSEN. Ungefär där Raimo Kähäri står blev han påkörd. Han fastnade och släpades under bilen bort till en parkeringsficka på vänster sida, efter den låga häcken.

Rattfylleristen trodde att Raimo Kähäri var ett gupp i vägen.

Han överlevde med nöd och näppe – men med skador för livet.

– Jag hoppas att min berättelse kan få folk att tänka till, säger han.

Annons

Det var i slutet av februari som 57-årige Raimo Kähäri var på väg hem efter att ha ätit middag hos en god vän. Han hade svängt in på sin gata och var nästan framme när han blev påkörd.

Blodspåren, som visade exakt hur långt han släpades under den berusade mannens bil, är för länge sedan bortskrapade med traktor.

Händelsen finns inte heller kvar i Raimos minne. Det är bara den konstanta värken i hans kropp som påminner om hur nära döden han var. Och första minnet efter olyckan.

– Det var ett fruktansvärt vaknande. Man visste inte vad som hänt och låg med respiratorn i halsen, säger han och visar med en gest av obehag mot sin hals.

– Men jag förstod ju att jag var allvarligt skadad.

I tre dagar bedömdes hans tillstånd som livshotande.

Rattfylleristen märkte inte att han körde på Raimo som klämdes fast under bilens bakaxel och släpades med i närmare 30 meter innan föraren parkerade bilen.

– Det var väl halkan som räddade livet på mig. Hade det varit torr asfalt hade jag aldrig klarat mig. Då hade jag rullat under bilen och blivit mos.

Även läkarna har konstaterat att han hade änglavakt. Nästan alla revbenen krossades. Han fick lungskador med blödningar, blödningar i hjärnan och ett stort antal benbrott.

I början hade han fullt upp att tänka på smärtan, samtidigt som han gjorde stora framsteg fysiskt. Men i somras planade förbättringen ut, och smärtan i axlarna fanns kvar. Den kommer troligtvis aldrig försvinna.

– Till sist sätter det sig här uppe, säger han och pekar på sitt huvud.

– Man går och funderar ”ska det inte bli bättre än så här? Ska det vara så här för jävligt?”. Det var som ett mörkt hål.

Men nu är Raimo på väg tillbaka, även om fler operationer väntar. Han har börjat arbetsträna på sitt jobb på Sandvik och ska snart gå upp på halvtid.

– Man blir ju lyft när man kan komma tillbaka till arbetslivet. Vara hemma och sjukskriven är inget för mig. Dagarna blir så fruktansvärt jobbiga.

I somras fick han ett samtal från den 30-årige mannen som körde bilen. Han berättade då att han genomgick behandling för sitt alkoholmissbruk.

– Han var djupt ångerfull och berättade att han mått väldigt dåligt av det här. Och han bad om ursäkt en gång till under rättegången, berättar Raimo.

– Jag är glad att han går på behandling och har tagit tag i sitt liv. Att han har lärt sig av det. Men förlåta honom, det kommer jag aldrig göra. Jag blir aldrig återställd.

Han skulle utan tvekan byta sitt lidande mot gärningsmännens fängelsedomar.

– Ja, direkt. Jag tar gärna sex månader om man fick vara samma som man var före olyckan.

Mer läsning

Annons