Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han slåss mot Skanska i rätten

/
  • ENVIS. Kenneth Furustubbe i Skärplinge för en envis kamp mot Skanska. I går hade han helt på egen hand stämt en av bolagets anställda för mened.

Kenneth Furustubbe från Skärplinge ger inte upp i första taget. I sex år har han tvistat med Skanska om en fuktskada. Hittills utan framgång. I går hade han stämt en anställd på byggföretaget till tinget för mened. Förlorar Furustubbe målet kostar det honom ytterligare 235 000 kronor.
– Det kan det vara värt. Jag är redan ruinerad, så de får ändå inga pengar av mig, säger han.

Annons

Tvisten gäller om den Skanskaanställde använde en avfuktare på Furustubbes vind. Eller om han inte gjorde det. Och om han i så fall ljög om det i en tidigare rättegång om ersättning för fuktskadan.

Att någon annan än en statlig åklagare väcker åtal i ett brottmål som mened är mycket ovanligt. Men när åklagaren inte tog upp fallet, gjorde Furustubbe det själv. I går mötte han ensam den Skanskaanställde och hans advokat i rätten.

– Den här historien har ruinerat mig, jag har inte råd med en advokat, säger Furustubbe.

Han säger att han har fått sälja huset med en skuld på 175 000 som enda minne. Han lever på en låg pension och kommer ändå aldrig att ha råd att betala motpartens rättegångskostnader om han förlorar.

Allt började 2001 med en vattenskada vid expansionskärlet i Furustubbes nyköpta villa i Tobo. Han anlitade Skanska för att åtgärda felet.

2003 upptäckte Furustubbe en stor mögelskada på vinden och fick göra en omfattande renovering. Han ansåg att möglet berodde på att Skanska fuskat med vattenläckan två år tidigare och krävde bolaget på en dryg halv miljon i ersättning.

Skanska vägrade betala och det blev rättegång. Furustubbe förlorade i både tingsrätt och hovrätt och fick betala Skanskas rättegångskostnader på 160 000 kronor. Men enligt Furustubbe är det på grund av den Skanskaanställdes lögn i rättssalen som Skanska vann målet. I rättegången sa Skanskas man att en elektrisk avfuktare varit igång på vinden i sex dygn.

– Det är omöjligt. Varken jag eller min sambo har sett eller hört någon avfuktare, och det har inte hängt någon elsladd till avfuktaren ner genom takluckan som han påstår. Det skulle vi naturligtvis ha sett, säger Furustubbe.

Det finns mycket som visar att någon avfuktare aldrig användes, enligt Furustubbe. Framför den enda möjliga elkontakten stod ett jättestort mahognyskåp. Fläktens elförbrukning syns inte på elräkningen. Hans sambo har vittnat om att hon hört en kollega till den Skanskaanställde säga till honom att han absolut inte fick berätta att han aldrig satte in någon avfuktare.

Den Skanskaanställdes advokat framhöll att Furustubbe inte lyckats bevisa någonting under rättegången. Det står ord mot ord när det gäller det mesta. Och något skadestånd kan det aldrig bli fråga om. Det skulle förutsätta att hans klient haft ett uppsåt att ljuga för att skada Furustubbe.

Efter rättegången spände Furustubbe och den Skanskaanställde ögonen i varandra och växlade några spända ord.

– Om du hade sagt sanningen hade vi aldrig stått här, sa Furustubbe.

– Jag får säga detsamma till dig, blev svaret.

Domen kommer om två veckor. Vinner Furustubbe tänker han söka resning i målet. Förlorar han är han skyldig 235 000 kronor till.

Mer läsning

Annons