Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tillbakavisar misstankar om jäv i FPX i Gävle: "Insinuationer!"

/

Den utpekade företagaren tillbakavisar påståendena om misstänkt jäv.
– Insinuationer, säger Bo Soläng om kritiken i rapporten från revisionsföretaget PWC.

Annons

Bo Solängs företag fakturerade 6,9 miljoner kronor till föreningen Future Position X (FPX) under perioden 2013–2015. Under en del av tiden satt Soläng själv i styrelsen för FPX.

"Direkt olämpligt", menar revisorerna om att Soläng som en av de största leverantörerna samtidigt satt i styrelsen.

– Det kan inte vara fråga om jäv, säger Bo Soläng.

LÄS OCKSÅ: Skattepengar går till dyra flyg och misstänkt jäv

Så här gick det till, förklarar han:

2013 gick ett antal mindre företag ihop om en gemensam offert som lämnades till FPX. Det var olika typer av tjänster, som projektledning, affärsutveckling och kontorsstöd. På det sättet kunde man konkurrera med större aktörer.

– Jag med min firma har inte jobbat en enda timme åt FPX utan bara ägt avtalet. De andra företagen blev underleverantörer till mig. De har jobbat åt FPX. , säger Bo Soläng.

Han pekar också på att avtalet skrevs innan han klev in i föreningens styrelse.

Bo Soläng kom in i styrelsen våren 2015 och avgick tio månader senare.

Varför avgick du?

– Vi hade ett annat sätt att se på hur FPX borde utvecklas. Vi hade mer en företagssyn medan de andra som representerade region, kommun och lantmäteri var inne på en linje som vi inte tyckte om. Då tog vi konsekvenserna och avgick, säger han och berättar att en annan ledamot, också företagare, avgick samtidigt.

Ett av skälen var att Bo Soläng och Calle Norberg motsatte sig granskningen som Region Gävleborg lät PWC göra.

– FPX granskas redan av flera externa enheter, som till exempel Vinnova. Det här var en självgranskning och vi tycker att en sån granskning ska komma från medlemmarna för att se hur FPX ska utvecklas i framtiden. Om en granskning skulle ske så skulle beslut tas på årsstämman, säger Bo Soläng.

LÄS OCKSÅ: Kritiken om misstänkt jäv får gehör i FPX styrelse

Han befarar att föreningen nu blir mer av förvaltning i stället för en "innovativ organisation" som utvecklar nya idéer.

Kommer du och ditt företag att vara kvar som medlem?

– Det beror på hur utvecklingen blir. Jag är med i en förening för att få något ut av det. Ska jag lägga tid så vill jag ha något tillbaka.

Hans egen konsultfirma, R-con, har inte fått så mycket tillbaka. Däremot har andra företag där han sitter i styrelserna haft stor nytta av nätverket. Ett exempel är Invotech Solutions som från början var ett projekt inom FPX.

Projektet gick ut på att spåra pandemier i Kina. En plattform byggdes och sedan såg man nya möjligheter. Det blev ett logistiksystem – för positionering – som i dag används för att styra truckar på Sandvik i Sandviken och Ovako i Hofors.

– De hade i början väldigt god hjälp av FPX, säger Bo Soläng.

Revisorerna på PWC berör frågan etik och moral när företag som är medlemmar i FPX också gör affärer med föreningen.

"Det kan ju vara så att ett nätverk där en del av medlemsföretagen deltar, genom att just "nätverka" skapar sig inte obetydliga fördelar i förhållande till andra..."…

Bo Soläng kommenterar:

– Det är väl för att få kontakter som man är med i ett nätverk. Det är ju upp till var och en att vara aktiv. Jag tycker inte vi har haft några fördelar, inte varit inne i någon beslutande del i FPX. När jag satt i styrelsen kom aldrig såna här frågor upp. Om det hade kommit upp så hade jag begärt att få gå ut från mötet. Jag tycker det har skötts på ett bra och professionellt sätt. Jag har inte heller några personliga vänner där.

LÄS OCKSÅ: FPX får miljonbidrag som kommunen tidigare sa nej till

Mer läsning