Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill ha ditt guld och din fina klocka

/
  • Äkta. Ewil Botes tar bort armbandet på den exklusiva klockan för att visa serienumret på klockan, skulle han vara osäker kan han ringa till Rolex och kontrollera om klockan är original och få veta om den är stulen.
  • Dyrgrip. Ewil Botes och Carmen Baumlea köpte in den silverfärgade Rolexklockan för 25 000 kronor.

De är ute efter dina gamla smycken och exklusiva klockor. Fem dagar i veckan reser Carmen Baumlea och Ewil Botes runtom Europa på jakt efter dyrgripar.

Annons

Vid varsitt bord sitter Ewil Botes och hans fru Carmen Baumlea, den här torsdagen har de köpt 22 klockor och guld från 30 kunder.

Guld är en viktig inkomstkälla, men allt sedan Ewil Botes tillsammans bror och svägerska startade företagets Roadshow EU, har gamla märkesklockor varit verksamhetens själ.

James Bond-Rolex

Torsdagens mest exklusiva inköp var en Rolex Submariner, den köpte Botes och Baumlea in för 25 000 kronor. Submariner är en av de mest eftertraktade modellerna. Ewil Botes har en förklaring.

– Klockan har burits av James Bond i flera filmer.

Carmen Baumlea förklarar vidare.

– Folk ser klockor på film och golf på tv och vill ha likadana.

Roadshow EU har besökt Gävle med jämna mellanrum i ett års tid. Efter lite betänketid kommer Ewil Boates ihåg den dyraste klocka de har köpt i Gävle.

– Det var en Rolex Explorer med orange pekare, en sån som Steve McQueen använde. Den kostade oss 70 000 kronor.

Reser runt i Europa

Affärsidén är enkel, de reser runt över hela Europa och annonserar i lokaltidningar om att de vill köpa klockor och guld. Säljare som är intresserade kommer in och får ett bud, om de vill sälja får de betalt i kontanter. Vanligaste inköpen är guld för smältning och Omegaklockor, de billigare modellerna köps in för 600 kronor och fixas upp för att sedan säljas vidare för 800 kronor. De mer exklusiva klockorna säljs direkt till samlare.

Ska man tro Boates och Baumlea är det vintage som gäller bland klockkännare.

– Förr köpte affärsfolk nya Rolex, men nu är det gamla som gäller. Jag själv skulle aldrig köpa en ny klocka.

Priset på guld är väldigt högt just nu. Konstigt nog har det höga guldpriset lett till att färre säljer guld till Baumlea och Botes. Carmen Baumlea berättar att när de började resa i Sverige för att köpa guld var priset lägre, men då köade folk för att sälja.

– Jag tror att folk tror att de måste köa väldigt länge när priset är så högt.

Mer läsning

Annons