Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln i Gävle tappar mark – ökad konkurrens från Borlänge och Uppsala

/

Handeln i Gävleregionen ser ut att tappa mark samtidigt som handeln i hela Sverige fortsätter växa.
– Konkurrensen har ökat i omlandet. Uppsala har växt mycket och flera har skurit av Gävles upptagningsområde, säger Lena Larsson och Anna Mocsary på Handels utredningsinstitut (HUI).

Annons

På onsdagen presenterade de en färsk utredning om hur handeln utvecklas i Gävleregionen.

Under 2014 ökade handeln i Sverige med 3,4 procent. I Gävle skedde i stället en minskning med 2 procent.

Butikerna i Gävle city tycks ha klarat den tuffare konkurrensen ganska bra medan handeln i Valbo förlorat position.

Läs mer: Forskningschefen tror på tuffare tider för Sandviken när handeln växer.

I Valbo minskade dagligvaruhandeln med 2 procent, försäljningen av beklädnadsvaror med 2 procent och försäljningen av hem- och fritidsvaror minskade med 11 procent, visar HUI:s undersökning.

Utredarna tror att den höga arbetslösheten i regionen spelar roll. Har du inte jobb har du ju mindre pengar att handla för.

Men de tror också att mycket kan göras för att locka fler att handla i Gävle, både de som bor i regionen och andra som väljer att handla i till exempel Gränby eller Borlänge.

– Jag tror att man måste arbeta på många olika fronter, säger Anna Mocsary.

Hon tror på mer samarbete mellan handlare, kommun, köpcentrum och cityhandel.

– Olika platser fyller olika roller. Man ska finna anledning att åka till stadskärnan men också att åka till andra områden. Jag tror Gävle kan göra mycket inom turism- och besöksnäringen. Gästrikland och Hälsingland har ju inte alls positionerat sig på samma sätt som exempelvis Dalarna. Vi ser att tillväxten inom turismen ökar och turister lägger en stor del av sin reskassa i handel. Där finns utvecklingsmöjligheter, säger hon.

Utredarnas siffror visar att Gävle fortsatt är "motorn" som driver handeln i länet. Det handlas för cirka 16 miljarder per år i Gävleborg, varav 44 procent i Gävle.

Gävle ligger fortfarande ganska bra till jämfört med andra större städer i landet. Men medan andra har ökad handel så går det åt andra hållet i Gävle. Utflödet av köpkraft har ökat, enligt utredarna.

I slutet av 2013 öppnade Ikea sitt nya varuhus i Borlänge, vilket troligen dragit kunder som tidigare åkte till Gävle och Valbo.

Den ökade konkurrensen gör att handeln i Gävleregionen får svårt att växa framöver, menar utredarna. Det gäller både dagligvaruhandel och handel med så kallade sällanköpsvaror.

– Nya stormarknader skulle troligen "kannibalisera" på befintlig handel, säger Anna Mocsary.

Nya köplador behövs inte för att täcka de närmaste årens behov, bedömer utredarna. Däremot tror de på "ständig modernisering och förändring" för att handeln i Gävle ska hålla och kanske stärka sin ställning.

De pekar på handelns betydelse för jobben, inte minst som inkörsport för unga på arbetsmarknaden. För att locka folk att handla behövs också kaféer, restauranger, kultur och nöjen och olika typer av service, konstaterar de.

Gävles nya kommunledning fanns med när handelsutredningen presenterades.

– Jag är intresserad av vad handeln kan hjälpa till med. Därför är jag här. Då tänker jag framför allt på handeln i stadskärnan. Vi vill föra en dialog med handlare och fastighetsägare inom ramen för arbetet med centrumplanen, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M).

Hon noterar att Valbo köpcentrum tycks ha försvagat sin ställning.

– Det olyckliga var när Gävle och Valbo tappade den nya Ikeaetableringen. Jag skulle gärna se en fortsatt diskussion om ett nytt Ikea i Gävle, säger hon.

De borgerliga kommunalråden vill lyfta fram biltrafikens betydelse för handeln.

– Egentligen är biltrafiken det enda vi har varit oense kring centrumplanen med den tidigare majoriteten. Vi tycker man ska se över hela trafikflödet. Det finns så många flaskhalsar i stan och det är ju ett flöde som påverkar handeln, säger Ann-Helen Persson (C).

– Vi får inte begränsa biltrafiken. Det vore förödande för stadskärnan, inflikar Inger Källgren Sawela.

Läs mer: Centrumutvecklaren tror att HM kan vända butiksdöden i Sandviken.

Läs också: Nya butiker i Valbo köpcentrum.

Läs också: Då öppnade Ikea i Borlänge.

FAKTA: Handeln i Gävle

Område, Dagligvaror, Beklädnadsvaror, Hem och fritid

City, 345 (+1 procent), 450 (+2), 555 (+1)

Söder, 147 (+- 0), 11 (-1), 49 (+-0)

Hemlingby, 771 (+2), hemligt, hemligt

Valbo, 375 (-2), 260 (-2), 1363 (-11)

Hela Gävle kommun, 3 079 (-1), 735 (-), 3 141 (-4)

Riket, 318 624 (+2), 64 064 (+2), 227 001 (+4)

Miljoner kronor. Gäller 2014. Inom parentes procentuell förändring sedan 2013. I fjol ökade handeln i Sverige med 5,7 procent. I år spås ökningen bli 4 procent.

Källa: HUI Research. 

Mer läsning

Annons